PUBLICITAT

La història de la creu armènia d’Andorra la Vella en el document de la capital

És una creu de pedra armènia de més de 2 metres d'alçada i 400 quilos de pes que està esculpida amb pedra volcànica

Per El Periòdic

La creu armènia instal·lada a Andorra la Vella.
La creu armènia instal·lada a Andorra la Vella. | Joan Lluís Ayala

 

El Khachkar, un element escultòric que es troba a la parròquia d'Andorra la Vella, és una creu de pedra armènia de més de 2 metres d'alçada i 400 quilos de pes que està esculpida amb pedra volcànica. Aquest element és la temàtica del document del mes de l'arxiu comunal d'Andorra la Vella, on s'indica que va ser un obsequi de la República d'Armènia a través del seu cònsol honorari a Andorra, Ara Bagdasaryan. Més concretament, la va oferir a la capital amb motiu del 15è aniversari de les relacions diplomàtiques entre el Principat i la república establertes el 18 de novembre del 2003.

En el document, s'explica que les creus formen part del context andorrà com a element i símbol de la tradició cultural cristiana. De fet, en el vessant artístic han evolucionat de diverses formes i per aquest motiu es troben diversos exemples de creus monumentals als camins o places, com també com a delimitació de propietats o territoris. Algunes d'aquestes s'han traslladat del seu lloc originari i altres es poden trobar en esglésies, campanars o cementiris. Així, el comú va decidir instal·lar el Khachkar a escassos metres de la cruïlla de la Comella, a tocar de l'antic camí ral de l'Obac, l'estiu del 2018.

Armènia va ser el primer país que va adoptar el cristianisme com a religió d'Estat l'any 301, i juntament amb l'alfabet armeni es va fomentar el culte a la creu i van aparèixer les creus de pedra anomenades Khachkars. En el document del mes, s'explica que aquestes creus són monuments commemoratius i relíquies que s'instal·len a l'aire lliure com a element de mediació entre el secular i el diví, les quals estan esculpides a les canteres locals d'Armènia. Habitualment, fan 1,5 metres d'alçada i es tracta d'una triple estructura amb una creu a l'eix central que s'acompanya amb elements vegetals humans o sants i creus dins els seus relleus. Des del 2010, els Khatchkars van inscriure's a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT