PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El brot del Tarter es fa gran i ja s’acosta a la vintena d’infectats

Un altre focus a Arinsal provoca 17 contagiats, igualment fruit de les interaccions personals

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

La traçabilitat dels positius detectats en un brot al servei de restauració de Grandvalira, en concret del sector del Tarter, va confirmar nous casos vinculats. Així, segons va informar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ja són 18 els casos derivats d’aquest brot, que segons va detallar Benazet, es va produir en el marc de les relacions socials entre companys de feina però no durant la jornada laboral. Un fet que, en certa manera, tranquil·litza l’Executiu perquè significa que no s’ha originat per l’atenció de cara al públic d’aquest sector. De fet, el titular de Salut va recordar que la detecció d’aquests casos va ser mitjançant el cribratge als professionals més exposats. En una línia similar, el ministre també va informar d’un segon brot de característiques similars, amb 17 positius, a Arinsal. En aquest cas, es tractaria d’un grup de persones que igualment van mantenir interacció social entre elles, i que van poder detectar la positivitat mitjançant una prova TMA que un dels membres del grup es va fer per motius de desplaçament. 

Així mateix, se segueixen implementant accions per acabar de traçar ambdós brots. En el cas del Tarter, el ministre va informar que duria a terme ahir un cribratge massiu a tots els treballadors de l’estació per descartar més infectats i per «apagar aquest petit incendi», si bé, segons Benazet, semblava que es trobava en fase de desacceleració. Així mateix, l’Oficina Covid seguirà treballant en la seqüenciació dels casos d’Arinsal. «Es tracta d’un brot declarat recentment, s’està investigant i fent la traçabilitat per tenir-lo controlat», va dir al respecte.

Nou recés del virus

No obstant això, aquests dos focus no van incidir negativament en la tendència a la baixa dels casos al país de les últimes jornades, i un dia més es van rebaixar lleugerament el nombre d’actius, fins als 304. Les darreres 24 hores, es van confirmar 23 nous casos, situant en 10.889 els pacients diagnosticats des d’ara fa un any. 

Pel que fa a la pressió del sistema sanitari, hi havia 17 ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 10 a planta i set a l’UCI, sis dels quals amb ventilació mecànica. Així mateix, no hi havia cap resident dels centres sociosanitaris a la planta Covid del Cedre. En relació amb el sistema educatiu, el titular de Salut va compartir que hi havia nou aules en règim de vigilància activa, una de total i vuit de parcial, i dues aules més sota vigilància passiva. 

Encara vinculat a les dades epidemiològiques, el ministre va detallar que la xifra d’altes de la malaltia era de 10.475. Afortunadament, no es va produir cap nova defunció i els òbits per coronavirus van restar en els 110. Benazet també va exposar que la positivitat de les darreres proves TMA realitzades al Principat (1,5%) demostraven l’estabilització dels contagis i indicaven el bon control de la pandèmia. Per aquest motiu, de moment, l’Executiu vol mantenir el criteri de la prudència de cara a fer més relaxaments de mesures. I és que, tal com va compartir el ministre, aquesta setmana hi haurà nous resultats de l’anàlisi genòmica de les restes d’RNA del virus que es troben a les aigües residuals per tal d’actualitzar el percentatge de la variant britànica present al Principat, i que per ara se situa al 35%. Una xifra que Benazet va alertar que «anirà a l’alça» perquè la tendència és que «la variant britànica substitueixi les variants de Wuhan». Si bé, aquesta notícia no ha de ser preocupant mentre es compleixin les mesures, perquè les vacunes han demostrat ser efectives també amb aquesta. En aquest sentit, el titular de Salut va destacar que «el març i l’abril seran mesos de molta intensitat de vacunació». Així mateix, la xifra d’inscrits al registre per rebre els vaccins ja comptava amb 18.000 persones.

Primer dia sense TMA 

D’altra banda, ahir va ser el primer dia d’exempció de presentar una prova negativa per a l’entrada a França des del Principat per estades de menys de 24 hores. Aquesta excepció a la norma va donar-se gràcies als contactes diplomàtics, i en especial, per la reunió mantinguda entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el primer ministre francès, Jean Castex. 

Així, a la població encampadana van celebrar la nova mesura. El president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, va declarar que «la gent està molt contenta perquè és una bona notícia», ja que la norma «resultava un fre perquè la gent vingués, i com a mínim, atraurà clients a les botigues generalistes», independentment de la neu perquè va considerar que «l’esquí està mort».

PUBLICITAT
PUBLICITAT