PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Executiu amplia els ERTOs a tots els sectors fins al 31 de març

La persistència de les restriccions veïnes precipita la decisió

Per El Periòdic

Turistes passejant per l’avinguda Carlemany l’estiu passat.
Turistes passejant per l’avinguda Carlemany l’estiu passat. | MARICEL BLANCH

El Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) va publicar ahir el decret número 66 que prorroga fins al 31 de març els canvis en la normativa dels ERTOs que permeten a totes aquelles empreses turístiques, de sectors específics i que tinguin suspesa l’activitat de forma obligatòria, acollir-se a una reducció de jornada o a la suspensió temporal del contracte dels treballadors. Cal recordar que fa unes setmanes, concretament el 16 de febrer, es modificava el text de la Llei 16/2020, del quatre de desembre, de noves mesures excepcionals i urgents per a la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia SARS-CoV-2. En aquesta modificació es va introduir la possibilitat d’acollir-se a les mesures per a les empreses vinculades al turisme, com els hotels o comerços.
Aquest allargament va arribar ahir després que Catalunya anunciés que el confinament perimetral es manté en l’àmbit de la comarca durant tots els dies de la setmana. Respecte al toc de queda de 22:00 hores a 06:00 hores es va decidir mantenir-lo. Les restriccions es mantindran vigents fins al vuit de març. Així i tot, la Generalitat ha suavitzat lleugerament, com ja és habitual, les restriccions adoptades a Catalunya per afrontar la pandèmia del coronavirus. Aquesta vegada el beneficiat principal dels canvis, que entren en vigor el dilluns vinent i que tindran una vigència inicial de set dies, és el comerç. Els centres comercials i els comerços de més de 400 metres quadrats de dilluns a divendres, que portaven tancats des del set de gener, podran reobrir les portes. A poc a poc es van relaxant les mesures adoptades, com ja va passar el vuit de febrer quan es va passar del confinament municipal al comarcal.

Educació/ Com a principal novetat, a partir de l’1 de març s’autoritzen les sortides escolars amb pernoctació sempre que sigui en el grup bombolla. Si bé des del 22 de febrer ja es permetien totes les activitats extraescolars, l’esport escolar i les activitats de lleure infantil (esplais, ‘caus’, casals) en les etapes d’educació infantil i primària. Pel que fa a l’esport escolar s’equipara a l’esport federat, així doncs podrà entrenar en grups de més de sis persones. D’altra banda, segueixen la presencialitat a les aules en etapes d’infantil, primària i secundària i la semipresencialitat en batxillerat, cicles formatius i universitat. Cal destacar que a partir del vuit de març es recuperen les classes presencials de segon curs en l’àmbit universitari, que s’afegeixen a les de primer curs ja recuperades anteriorment.

Restauració i comerç/En referència als restaurants i els bars, aquests podran reobrir amb un 30% de l’aforament interior i d’un 100% a les terrasses. Les taules tindran un màxim de quatre persones que es podrà allargar fins a sis si són de la mateixa bombolla de convivència. Pel que fa a la distància de seguretat establerta entre taules haurà de ser de 2 metres com a mínim. Per un altre costat, només podran obrir de cara al públic per servir esmorzars i dinars. Tot i així, els bars i restaurants que facin menjar per emportar podran servir sopars, si el client va a buscar-los. Les restriccions en l’obertura es mantenen per als bars i restaurants situats en els centres comercials. Des de la Generalitat es va indicar que els Mossos faran inspeccions en aquests locals per garantir que compleixen les mesures de seguretat. Els centres comercials i els comerços de més de 400 metres quadrats podran obrir de dilluns a divendres amb aforament limitat al 30%, però no els caps de setmana que només podran obrir les botigues considerades essencials, com les farmàcies, l’alimentació o les llibreries.

PUBLICITAT
PUBLICITAT