PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Si la UE aprova el passaport de vacunació Andorra s’hi pot afegir

A nivell europeu s’està debatent l’exigència d’un certificat per poder viatjar

Per Laia Moliné

El passaport d’Andorra.
El passaport d’Andorra. | Tony Lara

Els darrers dies la Unió Europea (UE) ha manifestat la voluntat de posar en marxa un passaport per als ciutadans ja vacunats contra el coronavirus amb l’objectiu que puguin viatjar sense restriccions entre els diferents països membres. La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va ser preguntada per aquesta qüestió en la roda de premsa i va manifestar que «és un plantejament preliminar». Malgrat tot va afirmar que «estarem atents a la UE i quan arribi la proposta d’una forma més concreta procedirem a les anàlisis oportunes». Aquest assumpte podria arribar a afectar els andorrans que vulguin viatjar a l’exterior i respecte a aquest fet Mas va ser clara «si considerem que ens hi hem d’adherir, ens adherirem».

Així i tot, la mesura que vol aplicar la UE és polèmica i està produint divisions entre els 27 Estats membres. De fet els dos països veïns es troben confrontats en aquesta qüestió. D’una banda, Espanya com a país que té una forta dependència del turisme la defensa, mentre que França recorda la discriminació que hi ha al voltant d’aquesta proposta. Cal recordar que la vacunació en els països UE igual que a Andorra fa relativament poc que ha començat i és totalment voluntària. Aleshores, exigir un passaport de vacunació per viatjar pot vulnerar certs drets, com apunten des del país gal. El secretari d’Estat, Clément Beaune, va defensar en una entrevista a ràdio France Info que «és un debat que no té cabuda» i que «seria xocant que hi hagués persones amb més drets que altres». Malgrat aquest inici argumental, va explicar que «quan es generalitzi l’accés a les vacunes les coses podrien canviar». L’argument de l’altra part, dels que es troben a favor del passaport immunitari, resideix en l’experiència, és a dir, ja hi ha molts països que per motius sanitaris quan vols anar-hi necessites tenir una sèrie de vacunes inoculades.

Andorra en tot aquest debat europeu restarà a l’espera, però amb la iniciativa, ja anunciada dimecres passat pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, de «la creació d’una aplicació amb tecnologia blockchain on podrem tenir la nostra informació sobre la vacunació» i poder viatjar tranquils, ja que estarà homologada arreu del món. Mas, respecte dels avenços de l’aplicació, no va voler afegir més informació.H
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT