PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Fins a 10 persones contagiades en el brot del restaurant de l’estació

Lleugera davallada en les dades amb 23 nous positius per coronavirus i 318 casos actius

Per Laia Moliné

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en la roda de premsa d’ahir.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en la roda de premsa d’ahir. | SFGA/C.ESTEVE
La plataforma digital d’inscripció del Govern per la vacunació compta amb 14.164 inscrits

El Govern va explicar ahir en la roda de premsa per actualitzar les dades sanitàries que el brot de coronavirus que va afectar un dels restaurants situats a l’estació d’esquí del Tarter ja compta amb un total de 10 contagis. El Ministeri de Salut ja ha començat les investigacions i ahir, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, confirmava que «ja hi ha personal, en concret un tècnic de l’oficina Covid, que s’ha desplaçat al local avui per realitzar les inspeccions pertinents». L’objectiu és doncs intentar esbrinar quin ha estat l’origen dels contagis, així com realitzar l’estudi epidemiològic per a seguir els contactes. El brot va ser detectat a partir de les proves que s’efectuen cada setmana als treballadors de les estacions d’esquí. Cal recordar que el restaurant romandrà tancat, com va indicar Grandvalira, com a mesura de precaució. A banda, el domini esquiable va anunciar que començarà a realitzar cribratges diaris entre els treballadors per evitar que succeeixin fets similars.

Per un altre costat, tot i ser 21 les persones les que es trobaven ingressades a l’hospital ahir al matí, a la tarda aquest nombre descendia fins a 18 persones. Així doncs, la pressió hospitalària es manté estable amb 11 persones a planta i set persones ingressades a la Unitat de Cures Intensives (UCI), sis d’elles amb ventilació mecànica. Els nous positius segueixen a la baixa i en les darreres 24 hores se situen en un total de 23, elevant la xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia a 10.822. Així mateix, una altra bona notícia és la disminució de casos actius, que van baixar en 15 deixant la xifra en 318 persones. A més no es va haver de lamentar cap nova mort mantenint les 110. Respecte a la població escolar, Mas va explicar que continua sense haver-hi cap aula confinada totalment, però augmenten a sis les classes que es troben en situació de vigilància activa parcial, a més de un total de 16 classes sota vigilància passiva. Malgrat la davallada de la majoria de dades, la secretària d’Estat va voler llençar un missatge a la població recordant que «continua sent un moment delicat» i va insistir en el fet que la ciutadania ha de fer l’esforç de seguir amb totes les mesures de seguretat.

Quant a les vacunes, Mas va manifestar que en les darreres 24 hores s’havien inoculat 42 vacunes més i que ja es troben posant les últimes segones dosis a les persones de la primera fase, la qual cosa suposa que «aviat es finalitzarà la primera fase de vacunació per a iniciar la segona». S’han administrat 1.220 vaccins de la segona dosis i un total de 2.626 vacunes fins al moment. En referència a l’arribada dels vaccins del projecte Covax, la secretària d’Estat va comunicar que encara estan pendents del mecanisme de transport i que «la documentació necessària ja s’ha enviat», Mas va afegir que s’espera que arribin en aquest primer trimestre de l’any i via Barcelona. A més amb l’aprovació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el ministeri andorrà preveu que s’obri una finestra per a poder comprar tant la vacuna de Jansen, de la farmacèutica Johnson & Johnson, i de Novavax, del grup farmacèutic Zendal. Aquests dos vaccins s’adquiririen mitjançant el projecte Covax, com s’ha fet amb les vacunes d’AstraZeneca que han d’arribar al Principat. La previsió de l’Executiu és doncs de disposar d’un total de 170.000 dosis per a poder vaccinar al conjunt de la població.

Per últim, Mas va renovar les dades referents a la plataforma digital d’inscripció per a la campanya de vacunació contra la Covid-19 i, fins a les 11 hores d’ahir, n’hi ha 14.164 persones inscrites. La secretària d’Estat es va mostrar molt satisfeta amb la xifra i va animar a la població restant a realitzar la inscripció. A més va explicar, per evitar errors, que el procediment de registre requereix que quan es rep el codi per missatge al telèfon cal introduir aquest codi a la plataforma per formalitzar la inscripció.

PUBLICITAT
PUBLICITAT