PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les feministes troben «una petita victòria» que la llei d’igualtat avanci

Consideren molt important que es faci pedagogia social i que s’eduqui en la matèria a les escoles

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de la lectura d’un manifest feminista amb motiu del 8-M.
Imatge d’arxiu de la lectura d’un manifest feminista amb motiu del 8-M. | Maricel Blanch

A l’espera de poder analitzar el contingut del Projecte de llei d’igualtat que el Govern va presentar dimecres, les entitats feministes veuen amb bons ulls el nou pas que fa Andorra per a l’equiparació efectiva entre dones i homes. Tal com va reconèixer la presidenta d’Acció Feminista, Antònia Escoda, «ja és una petita victòria el fet que s’hagi tirat endavant aquesta llei i que entri a tràmit parlamentari», pel fet que tenir legislació concreta al respecte «era una demanda que ja havíem fet a la legislatura passada». «Vam entendre que les dones, que som la meitat de la població, mereixíem una llei específica perquè les discriminacions que patim són d’un altre caire que no les d’altres col·lectius», va declarar Escoda. L’entitat es troba avui amb el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, per conèixer els serrells de la setantena articles que componen el text i poder veure com s’han representat les seves aportacions. Per la seva banda, des de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), la seva presidenta, Montse Nazzaro, va considerar la llei «un pas més» per a la igualtat.

Entrant a valorar alguns dels elements presentats per Pons, i pel que fa al registre de la bretxa salarial, Escoda va apuntar que «la gràcia de tenir el registre serà poder tenir un millor diagnòstic». «Si es tenen totes les dades desglossades per gènere, es podrà incidir més i veure on és el problema», va puntualitzar la presidenta, fent referència a classificar la informació en funció del gènere, en aspectes com poden ser els trams salarials, el tipus de contracte o els llocs de treball. «Penso que això et permet tenir un seguit de dades que poden ajudar precisament en el diagnòstic, veure on és el problema i corregir-lo», va insistir, considerant que «pot ser una eina bona, tant per les empreses com pels treballadors, en un moment donat». En canvi, Nazzaro es va mostrar menys convençuda al respecte, pel fet que «saber els números podrà servir per denunciar i conscienciar que existeix, però ja ho coneixem tots».

Així mateix, pel que fa a la creació de l’Institut Andorrà de les Dones, la presidenta de l’ADA va declarar que l’ens pot ajudar a centralitzar tots els temes vinculats a la dona «que venim denunciant des de les associacions des de fa anys». «Un Institut de la Dona podrà incidir més en aquestes característiques diferenciades socials, que a vegades es donen per motiu de gènere». Per la seva banda, la presidenta d’Acció Feminista va apuntar que «enteníem que l’Institut Andorrà de les Dones havia de ser un òrgan extern al Govern per tal de poder fer de fiscalitzador d’aquest i de les polítiques d’igualtat», ja que «és molt difícil autoavaluar-se a un mateix».

Més pedagogia

Entre les disposicions del Projecte de llei presentat pel secretari d’Estat, també es va mencionar la voluntat de fer més sensibilització sobre les qüestions de gènere. En aquest sentit, Nazzaro va considerar que «és important fer pedagogia social i també educació a les escoles», recordant que «en l’àmbit legislatiu, ja està escrit que tots som iguals i que no hi ha d’haver cap diferència, però en realitat, hi ha diferències de gènere amb aspectes com el sostre de vidre, la bretxa salarial o la permanència de molts estereotips, entre d’altres». A més, Escoda també va apuntar que «tot compromís en aquest sentit és bo d’agafar».

Sigui com sigui, el text ara haurà de passar el tràmit parlamentari, i això pot comportar canvis. Per això, els col·lectius es mantenen expectants, tant per poder analitzar bé el text actual com per veure el resultat final. «En el nostre cas, vam afegir en l’apartat de la salut, que s’havia de despenalitzar l’avortament, que per nosaltres és una obvietat, però ja comptem que no s’haurà implementat», va exposar la presidenta d’Acció Feminista, que va sentenciar: «cal esperar per veure com resulta la llei i, sobretot, que no quedi buida de contingut; que sigui una eina eficaç per assolir una societat igualitària, perquè si ho és, ho serà per a tothom. És a dir, que no treus d’uns per donar als altres, sinó que estàs donant mecanismes perquè tothom tingui les mateixes oportunitats i que tot vagi millor». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT