PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Comú de Canillo signa el contracte del Palau de Gel

La minoria es va abstenir en la votació de l’acord de lloguer

Per Laia Moliné

Els cònsols de Canillo i la família Fité Soler brindant després de la signatura del contracte.
Els cònsols de Canillo i la família Fité Soler brindant després de la signatura del contracte. | IRENE CASASAYAS

El Comú de Canillo i la Casa Roig van signar ahir al migdia el contracte d’arrendament de la finca coneguda com a Camp Roig que inclou l’edificació del Palau de Gel d’Andorra. La firma suposa que el Palau de Gel podrà seguir sent explotat pel comú durant els pròxims 25 anys per un cost mensual de 20.000 euros. Si bé és cert que aquesta és una xifra inicial que, com qualsevol altre lloguer, es revalorarà amb l’Índex de Preus al Consum i, en el cas que després de 15 anys no s’hagi assolit un increment d’un 15% del preu de lloguer mensual inicial, s’apujarà l’arrendament el lloguer als 23.000 euros. 

Tant el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, com la minoria van voler agrair als hereus de Casa Roig, Jaume i Sofia Fité, la consecució de l’acord. Camp va reconèixer que després dels darrers mesos del 2020 semblava que seria impossible arribar a una entesa, però que aquests van servir «per fer-nos veure l’estima de la població pel Palau de Gel d’Andorra». Gràcies a tota aquesta successió de fets les negociacions han arribat a bon port per a totes dues parts i, com va explicar Camp, el comú ha aconseguit un període d’explotació llarg que tocarà fi el 2045 i Casa Roig una quantitat econòmica que, tot i no ser els 300.000 euros anyals requerits en un principi, s’aproxima bastant quedant en 240.000 euros per any. 

D’altra banda el cònsol major va voler explicar que, malgrat ser deficitari, el Comú de Canillo treballarà de forma intensa per aconseguir «redreçar-lo i fer-lo atractiu». En aquest sentit, s’ha pressupostat un milió d’euros aquest any per a la renovació de les infraestructures del palau, per l’assumpció de les pèrdues i del lloguer. Previsiblement «els comptes comunals s’aprovaran la setmana vinent», segons Camp. El cònsol també va manifestar que cal recordar la funció social que té el palau perquè «no és només un negoci pels turistes, ja que si fos així les vies serien unes altres». A més es va fer saber que a partir d’ara es començarà a buscar un nou director/a general que defineixi quines activitats i novetats es faran al centre. El comú ha definit com a prioritat que el Palau de Gel torni a ser el centre de les activitats socials, culturals, turístiques i esportives de la parròquia. 

L’oposició va voler, en primer lloc, manifestar el seu descontentament per com s’havien dut a terme les negociacions, perquè no han estat informats en cap moment. En referència a aquest fet van comunicar que «s’hauria d’haver tingut en compte a tothom i fer la negociació en clau de parròquia». També van deixar constància de la justificació per la qual s’abstenien en la votació de l’acord per al contracte d’arrendament. El motiu principal resideix en què tenen la convicció que la millor opció pel Palau de Gel era la compra del terreny i no l’arrendament. Havent adquirit la finca el Comú de Canillo hauria tingut la possibilitat en un futur de gestionar lliurement quin ús es feia del mateix. En canvi ara amb el lloguer signat, la consellera comunal d’Objectiu Comú, Dolors Cabot, va manifestar que «és un pegat que allarga un problema i el trasllada a les futures generacions». En la mateixa línia, la minoria va expressar que «tot i que ara es vulguin penjar medalles» des d’Objectiu Comú creuen que «el Palau de Gel no era cap prioritat per a la majoria comunal». Aleshores, van agrair als ciutadans de la parròquia i del país que fessin «sentir la seva veu» pel no tancament del Palau, així com als treballadors. En darrer lloc van voler destacar que el Comú de Canillo podria haver tancat el contracte abans de crear una situació «d’inseguretat» per a les empreses que tenen contractes amb altres administracions del país, ja que la xifra que s’ha acordat de lloguer dista molt dels 9.000 euros que oferia el comú inicialment. Van afegir que es va fer el «ridícul» quan el dia 31 de desembre del 2020 no es va presentar a lliurar les claus, «encara que ho haguessin fet de manera simbòlica». 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT