PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra Ens Mou espera les bases del telefèric per fer més aportacions

Motwani destaca que la posició del grup «no és un no rotund»

Per Lídia López

Imatge d’arxiu del Pic de Carroi vist des dels Cortals de Sispony.
Imatge d’arxiu del Pic de Carroi vist des dels Cortals de Sispony. | Maricel Blanch

El col·lectiu d’associacions contrari al projecte del Pic de Carroi està a l’espera que es publiqui el plec de bases per tal de poder estudiar-lo i veure el nou camí que emprèn al respecte. Després d’haver mantingut reunions amb el raonador i les cònsols d’Andorra la Vella i la Massana, on van exposar les seves inquietuds i punts de vista, la intenció de les corporacions tira endavant.

Segons va declarar a EL PERIÒDIC una de les portaveus del moviment, i també membre de l’Associació per a la Defensa de la Natura (ADN), Carolina Motwani, el grup es va assabentar de la voluntat del comú de la capital per publicar el plec de cara al mes vinent a través dels mitjans, i per aquest motiu, «en el moment que tinguem accés al document, podrem analitzar-lo i veure si hi podem fer algunes al·legacions». En aquest sentit, la portaveu va destacar que el moviment s’ha assessorat d’enginyers per tal d’entendre millor el projecte i fer les aportacions escaients, en el moment que es faci públic.

De fet, el col·lectiu ja va tenir l’oportunitat d’adreçar el seu punt de vista a les dues corporacions implicades, a través de dues reunions mantingudes, primerament amb ambdós comuns, i després, en específic amb el Comú de la Massana. «En aquestes trobades vam exposar els nostres neguits, i elles ens van transmetre el que tenien previst, amb més o menys afinitat. I penso que des de la Massana van ser més oberts a l’hora d’intentar entendre’ns, i en el sentit de voler tirar més endavant una consulta popular», va compartir Motwani. De fet, la membre d’Andorra Ens Mou també va detallar que des de la capital, «ens van dir que seria un projecte que tiraria endavant i que tenien clar que era una aposta per Andorra». «La sensació és que ja estava decidit», va puntualitzar.

Sigui com sigui, Motwani va reiterar que la posició del grup «no és un no rotund perquè som obtusos i volem una natura verge sense entendre un desenvolupament» sinó que la seva voluntat és fer un raonament a llarg termini: «Volem una Andorra com ens l’estem imaginant? Aquest projecte s’adequa a l’Andorra que volem? L’Andorra reserva de la biosfera? L’Andorra més sostenible? És aquesta reflexió que s’ha de posar en marxa en el si de la població», a la vegada que també va mostrar-se favorable a aconseguir que «siguem una ciutadania més participativa en les actuacions que tenen a veure amb el nostre territori», destacant que en el cas d’aquest projecte, «acabarà tenint un efecte en moltes generacions futures». Per tot, va assegurar que la intenció del moviment és que «hi hagi un debat real sobre el tema» i fer un pensament que «ens porti a saber si serà un giny que tindrà un futur i ens aportarà coses, o simplement serà més del mateix».

Plec enllestit al març

Per la seva banda, el cònsol menor d’Andorra la Vella, David Astrié, va assegurar en una entrevista al programa Línia Directa de RNA, que la corporació treballa per poder publicar el plec de bases el mes vinent, que contemplaria una primera fase fins al Carroi i una segona part fins a Pal. «La fase 1 es farà sí o sí, dels Pouets al Carroi», va compartir Astrié, que també va recalcar que «és una concessió que representa zero euros d’inversió al comú». I pel que fa al punt d’inici, a l’aparcament dels Pouets, el cònsol va detallar que «és el lloc que té menys condicionats pel tema del sobrevol», i també perquè «tenim un accés directe a la línia que es podria traçar fins al pic».

D’aquesta manera, el calendari previst per la corporació plantejaria «un termini de dos anys i mig per tenir el giny construït amb tots els equipaments annexos».

PUBLICITAT
PUBLICITAT