PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un Andorra amb ADN Barça

Les semblances entre els dos equips de Gerard Piqué van molt més enllà del plànol purament esportiu

Per Vicente Pallarés

Eder Sarabia i Gerard Piqué a la Ciutat Esportiva Dani Jarque.
Eder Sarabia i Gerard Piqué a la Ciutat Esportiva Dani Jarque. | @FCANDORRA

L’FC Andorra comparteix part de la seva actual idiosincràsia amb el Barça des de l’arribada de Gerard Piqué com a màxim inversor, tant en el plànol esportiu com en l’institucional. I és que el central blaugrana només entén el bon futbol mitjançant l’estil que tants èxits li ha donat en la seva carrera esportiva. Ara, com a empresari, també vol traslladar aquesta metodologia al seu club i això bé ho saben les seves persones de confiança: el director esportiu, Jaume Nogués, i el president, Ferran Vilaseca.


L’estil de joc de l’FC Andorra, que és possiblement l’equip que millor sortida de pilota té del grup junt amb el Barça B i el Villarreal B, és clarament made in la Masia. De fet, una de les prioritats de Piqué quan va adquirir l’entitat tricolor, era recuperar la pedrera que gestionava la Federació Andorrana de Futbol (FAF) sota el nom de l’Enfaf, ja totalment desvinculat del club del Prada de Moles. Les limitacions demogràfiques i geogràfiques del Principat compliquen un creixement exponencial de la base a curt termini, però l’escola ja hi és i els nens tornen a competir amb l’escut de l’FC Andorra i amb el mirall d’un primer equip d’èxit on voler arribar.


En el marc del primer equip, l’elecció dels tres tècnics de l’era Piqué sempre ha estat relacionada amb el que es vol aconseguir, però sobretot, com es vol aconseguir. El primer entrenador de l’etapa Kosmos va ser Gabri García, que arribava acompanyat d’Albert Jorquera com a ajudant. Els dos van ser jugadors del Barça; Gabri també del Ajax, l’altre club europeu de filosofia cruyffista, i després van afrontar junts el repte de dirigir el Juvenil A blaugrana. Seguidament, va arribar Nacho Castro, que mai va entrenar a Can Barça, però va jugar amb el filial a Segona Divisió en la seva etapa com a futbolista. Per últim, Eder Sarabia va decidir encarar la seva primera aventura com a tècnic principal amb el projecte de Gerard Piqué després d’haver-lo dirigit junt amb Quique Setién, un altre defensor a ultrança de la possessió de pilota que va formar Sarabia sota aquesta idea de joc des que el basc va abandonar la pedrera del Villarreal.


Actualment, fins a sis jugadors han passat en algun moment pel futbol base blaugrana. Un d’ells és Adrià Vilanova, fill de Tito Vilanova, que va passar per diferents equips de les categories inferiors fins a arribar al filial. Pau Martínez, Sergi Serrano, Martí Riverola, Martí Vilà i l’últim a arribar, Kike Saverio que, fins i tot, havia estat entrenat per Sarabia junt amb Piqué quan pujava amb el primer equip de Barça des del filial.


Però la vinculació espiritual dels tricolors amb l’equip blaugrana no acaba a escala esportiva i és que en termes de màrqueting i institucionals, també es poden trobar semblances, començant pels espònsors. Els dos equips comparteixen els patrocinis de Nike i Estrella Damm i també haurien coincidit amb Unicef si el Barça no hagués canviat a Rakuten. D’altra banda, el nou himne de l’Andorra, Batec Tricolor, va ser compost per Els Catarres, grup format a la localitat barcelonina d’Aiguafreda. Jan Riera i Èric Vergès són reconeguts aficionats blaugrana, han actuat al Camp Nou i, fins i tot, han participat en retransmissions esportives dels partits del Barça.

PUBLICITAT
PUBLICITAT