PUBLICITAT

Malestar al PS pel suport de Pujal als plans de l'ACO

  • El partit no comparteix la reducció del nombre de consellers de Comú
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El Comú d'Ordino durant una sessió plenària aquest mandat Foto: EL PERIÒDIC

El vot favorable d'Albert Pujal i Irene Cachafeiro a la reducció del nombre de consellers del Comú d'Ordino no va agradar gens a la família socialdemòcrata, ni a nivell parroquial ni nacional. Tant el comitè ordinenc del PS com la direcció nacional del partit lamenten que els dos consellers de l'Alternativa prenguessin una decisió tan transcendent com aquesta sense consultar-ho prèviament al partit. D'altra banda, també discrepen que la reducció del nombre de consellers sigui la millor manera de reduir la despesa de funcionament del Comú.

El mateix dia de la votació en què els dos consellers de l'Alternativa van donar suport a la proposta d'Acció Comunal d'Ordino (ACO) de reduir de 12 a 10 els membres del Comú, el comitè local del PS a la parròquia va amonestar Pujal i Cachafeiro per no haver consultat ni amb el partit ni amb el GUPI una decisió com aquesta. Per a alguns militants socialdemòcrates, la qüestió era especialment greu tenint en compte que l'Alternativa havia avalat l'ampliació del nombre de consellers durant el mandat anterior.

El fet que els consellers de l'Alternativa canviessin el seu vot –de l'abstenció al sí– a l'últim moment per aconseguir que la proposta prosperés, tampoc no va agradar als socialdemòcrates. Al PS molts ho veuen com un error estratègic: l'ACO no arribava als dos terços necessaris per l'absència del conseller Pere Armengol a la votació i el PS es podia haver abstingut, essent responsabilitat de la majoria i no pas seva que la proposició no passés. Dels vuit vots necessaris per aprovar la reducció, l'ACO només en tenia set per l'absència esmentada. El dia abans de la sessió de Comú, la majoria va sondejar en va el conseller independent Marc Benazet per obtenir el seu suport. Queda per aclarir si l'absència del conseller de la majoria Armengol va ser accidental o bé per discrepàncies amb la proposta de reduir el nombre de membres del Comú.

«Han anat pel seu compte» / Des de la direcció nacional del PS l'actuació de Pujal i Cachafeiro també és motiu de crítiques. El primer secretari del partit, Ferran Goya, va explicar que no tenia constància que els consellers de l'Alternativa haguessin canviat el sentit del seu vot en el darrer moment, però que, en qualsevol cas, l'error havia estat no consultar-ho abans amb el partit. «Una qüestió com aquesta s'ha de consultar abans amb el partit o partits que donen suport als consellers i, a més, des del PS pensem que la via de l'estalvi als Comuns no passa per aquí», va declarar Goya divendres passat. Segons el primer secretari socialdemòcrata, Pujal i Cachafeiro «han anat pel seu compte» donant suport a la reducció del nombre de consellers.

El posicionament del PS en aquest debat és el d'insistir en la proposició de llei que el Grup Socialdemòcrata va impulsar l'anterior legislatura: «El que cal fer és ampliar la base democràtica dels Comuns i no reduir-la amb decisions com aquesta», va declarar Goya que en tot moment va voler deixar clar que la decisió que es va adoptar al Comú d'Ordino «no és la postura del PS».

«Això de l'estalvi és una qüestió matemàtica i si del que es tractava era d'estalviar podien haver retallat un 16,67% el salari dels consellers i dels cònsols i haurien obtingut el mateix estalvi», va afirmar Goya per a qui «aquest tipus de mesures no són les que realment solucionaran els problemes financers dels Comuns».

Per bé que des del PS no es volen avançar esdeveniments el cert és que la situació a Ordino és incerta per a l'Alternativa: l'excessiu acostament de Pujal a l'ACO i la seva retirada –com a mínim per ara– de la política fan inevitable pensar en una renovació de les cares del partit a la parròquia. Ho haurà de decidir el comitè local, diuen; i en això estan.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT