PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dues noves morts per Covid fan arribar a 109 el total de decessos

L’Sputnik V pot arribar a Andorra si l’OMS i el projecte Covax aproven la seva utilització

Per Laia Moliné

El ministre de Salut, Joan M. Benazet.
El ministre de Salut, Joan M. Benazet. | SFGA/C.ESTEVE
L’activitat massiva a les estacions d’esquí podria vulnerar l’acord entre el Govern i Ski Andorra

 

 

 

Dos pacients de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell de 80 i 89 anys han mort en les darreres 24 hores, elevant el nombre total de decessos per la pandèmia a 109 persones. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va indicar al respecte que una de les morts va ser per la Covid-19 mentre que l’altra era una persona que també tenia «una patologia prou greu» i, aleshores, caldrà valorar posteriorment si ha estat a causa del coronavirus. Des de diumenge Salut va detectar 13 nous contagis que situen  la xifra de casos totals en 10.712 des de l’inici de la pandèmia. Benazet va comentar que el baix nombre és a causa que «els dilluns sempre acostuma a haver una davallada de casos», però va assegurar que la previsió és que segueixi una tendència a la baixa sumant al voltant de 20 casos nous al dia. El ministre també va ressaltar que per primer cop, la taxa de reproducció es troba per sota de 0,8, concretament en un 0,78.
A més, el ministre va destacar que els casos actius continuen disminuint, situant-se en 358, i la mitjana de nous contagis a persones majors de 50 anys s’ha reduït de 22, a mitjan gener, a set persones actualment. Per un altre costat, el nombre d’altes se situava ahir en 10.245. En referència a la pressió sanitària, aquesta es manté en 23 pacients ingressats a l’hospital, 13 a planta i 10 a la Unitat de Cures Intensives (UCI), vuit dels quals sota ventilació mecànica. Benazet va mostrar la seva preocupació en aquest aspecte pel fet que l’estança a l’UCI sempre és prolongada. Així i tot es va voler ser positiu perquè no és una «gran pressió però hem de ser cautelosos».
Una altra bona dada aportada pel ministre és que la positivitat dels tests d’antígens es troba en un 1,6% mentre que anteriorment era d’un 5%. D’altra banda, s’ha incrementat d’un 3% a un 4,2% el percentatge de positivitat des de divendres passat de les proves PCR i TMA realitzades al país. Malgrat tot, el ministre va voler aplaudir la feina de diagnòstic i rastreig que s’està realitzant de manera «molt eficient i ràpida» que ajuda al control de la transmissió del virus. Sobre aquesta qüestió Benazet va aportar que «els casos detectats en els darrers dies provenen de quatre brots molt controlats amb una mitjana de cinc casos per brot». Quant a les aules amb vigilància activa, el ministre va manifestar que n’hi ha cinc en total, dues es troben en confinament total i tres amb mesures especials de vigilància. Tot i la positivitat de les dades, Benazet va recordar que «el virus es troba entre nosaltres» i, per tant, que si el comportament de la societat no és l’adequat, pot haver-hi un nou increment de casos. 

procés de vacunació/El ministre va explicar que no es descarta des del Govern la possibilitat de l’arribada en un futur de l’Sputnik V. Aquest fet podria tenir lloc en el cas que el projecte Covax acabés incloent la mateixa. Benazet va voler ser molt clar en què el Govern aposta per una estratègia global respecte a les vacunes i que «les compres directes a farmacèutiques no són possibles si no es veuen implicats intermediaris i, aleshores, no es pot garantir la seguretat del fàrmac». A més, el ministre de Salut va explicar que ja s’han signat tots els protocols per a l’arribada de les vacunes d’AstraZeneca, del projecte Covax, i de Moderna, que provenen de França. No hi ha cap certesa al voltant de quan arribaran però Benazet va mostrar-se convençut que «durant els mesos de març i abril s’accelerarà la distribució de vaccins». També va afegir que la velocitat de vacunació és molt similar a tots els països, a excepció d’Anglaterra, Israel i Malta, amb la qual cosa l’assumpte del passaport sanitari no és preocupant.
Després del primer cap de setmana on els residents dels centres sociosanitaris han pogut rebre visites, el ministre va fer una valoració positiva i va expressar la voluntat d’ampliar progressivament aquest règim. 
Afluència a les pistes/Aquest cap de setmana passat s’ha pogut veure una presència «massiva» a les estacions d’esquí del país. El ministre va anunciar que aquesta qüestió es valorarà en Consell de Ministres perquè «contravé l’acord entre el Govern i Ski Andorra». Així doncs, va argumentar que la seva preocupació augmentava si no s’han respectat les directrius donades per Salut referents al port de mascareta i la distància de seguretat. Tot i que, en aquest cas, l’inadequat és que no s’hagi actuat en el moment que van tenir lloc els fets per tal de poder evitar mals majors.

PUBLICITAT
PUBLICITAT