PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dues noves morts a l'hospital eleven el nombre total de defuncions per la Covid-19 a 109

Salut detecta 13 casos nous en les darreres hores

Per El Periòdic

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

Dos pacients de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, de 80 i 89 anys respectivament, han mort en les darreres 24 hores i fan elevar el nombre total de decessos per la pandèmia a 109 persones. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha indicat que d'aquestes dues defuncions, una sí que ha mort per la Covid-19 i l'altra era una persona que també tenia "una patologia prou greu" i s'haurà de valorar a posterior si ha mort pel virus o no. Des d'aquest diumenge, Salut ha detectat 13 nous contagis que situen en 10.712 els casos totals des de l'inici de la pandèmia, i Benazet ha comentat que els dilluns sempre acostuma a haver una davallada de casos, però ha assegurat que hi ha una tendència a la baixa, ja que per primer cop, la taxa de reproducció es troba per sota de 0,8, més concretament, a 0,78.

Entre la millora de les dades epidemiològiques, el ministre ha destacat el fet que el nombre de casos actius continua disminuint situant-se en 358. A més, ha indicat que la mitjana setmanal de nous contagis a persones majors de 50 anys ha passat de 22 a mitjans de gener a 7 persones actualment. D'altra banda, el nombre d'altes ja se situa en 10.245. Pel que fa a l'hospital, la pressió es manté amb 23 pacients ingressats, 13 a planta i 10 a la Unitat de Cures Intensives, 8 dels quals sota ventilació mecànica. Benazet ha afegit que aquest és el punt que sempre s'ha de mirar i tenir en compte pels llargs períodes de temps que els afectats es passen a l'UCI. Tot i aquesta dificultat, el ministre ha assegurat que "aniran baixant progressivament".

Entre les bones dades assenyalades pel ministre, destaca la positivitat en totes les proves diagnòstiques realitzades al país, la qual es troba en un 1,6% si es tenen en compte els tests d'antígens i en un 4,2% amb les TMA i PCR. A més, ha manifestat que els positius d'aquests darrers dies corresponen a quatre brots amb una mitjana de cinc casos per brot, el que significa que la tasca de rastreig s'està fent de forma "molt eficient i ràpida" que evita la propagació del virus. Per contra, el ministre ha recordat que el virus segueix estant present al Principat i que és el comportament de la societat el que pot provocar un nou increment de casos. En relació amb la situació a les escoles, cinc aules es mantenen en vigilància activa i dues d'elles estan confinades totalment.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT