PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Crida a limitar la interacció social per evitar una quarta onada

Els casos actius per coronavirus tornen a baixar i es situen per sota dels 400

Per Laia Moliné

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’actualització sanitària, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’actualització sanitària, ahir. | SFGA/C.ESTEVE
El percentatge de positivitat en les proves TMA realitzades es troba entorn el 3%

 

 

 

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va voler deixar clar ahir en roda de prema que, malgrat la bona evolució de la tercera onada, aquest fet ve causat per les mesures preses i les restriccions, així com pel «bon comportament i acompliment de les mateixes per part de la ciutadania». Aleshores, va alertar que cal seguir mantenint les mesures i que «no ens podem relaxar», ja que això suposaria l’arribada d’una quarta onada. «El virus és a la nostra societat, les onades són per les nostres interaccions socials», va deixar clar Benazet. 
El Ministeri de Salut va anunciar ahir 35 nous casos positius de Covid-19, en les anteriors 24 hores. D’entre aquests nous casos 14 corresponen a persones majors de 50 anys. Tot i ser una dada més elevada que els dos dies anteriors, el ministre de Salut va explicar que la causa radica en les fluctuacions del procés de cribratge. Aquesta dada situa la xifra total d’infectats al país des del mes de març de l’any passat, quan va començar la pandèmia, en 10.645. D’altra banda, el Govern també va informar que el nombre de persones que ha superat la malaltia ascendeix fins a les 10.146 mentre que els decessos causats pel virus es mantenen en 107.
En aquests moments, al Principat hi ha 392 casos actius de coronavirus i la pressió sobre el sistema sanitari ha disminuït. En aquest sentit, l’Executiu va fer saber que en total hi ha 18 malalts ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Cal destacar que ahir mateix es van produir dues altes i que, tot i haver 10 persones ingressades a l’UCI, són set les que requereixen ventilació mecànica. A la planta Covid habilitada al centre sociosanitari El Cedre segueix sense haver-hi cap pacient ingressat. A més, hi ha 12 aules  escolars en vigilància activa de les quals dues es troben confinades totalment. Benazet també va voler ressaltar que la incidència de casos es troba al voltant de 700, el que suposa un descens considerable tenint en compte que «fins fa poc la xifra ascendia als 1.200 casos».  
Respecte a l’augment de casos que podria donar-se per l’increment en la mobilitat d’aquesta setmana de Carnaval, el ministre de Salut va explicar que «tant l’Oficina Covid com els rastrejadors no han pogut conèixer cap cas motivat per algun incident donat durant aquesta setmana».  Tot i així, va voler recordar a aquelles famílies que han marxat de vacances la importància de realitzar-se una prova als quatre dies de retornar al país «per evitar mals majors». 
Benazet va voler expressar que, encara que s’ha d’acabar de tancar, s’exigirà una quarentena i una prova TMA o PCR abans i després de la mateixa, a totes les persones que procedeixin de països on la soca que predomina no sigui ni la de Wuhan ni la britànica, ja que aquestes són les que es troben al Principat. De totes maneres, en aquesta qüestió «s’anirà en consonància amb altres països de l’entorn». 
En referència als dubtes sorgits amb la vacuna d’AstraZeneca per part de la ciutadania, el ministre de Salut va aclarir que els vaccins no s’inocularan a persones majors de 65 anys però per la necessitat d’aquest grup de població d’estar més protegit davant el virus. Sobre aquest assumpte va voler afegir que, realment, les incerteses que giren al voltant d’aquesta vacuna no tenen raó de ser perquè «les casuístiques són molt petites». És a dir, que els dubtes referents a l’eficàcia de la mateixa amb la soca sud-africana «no estan sustentats en evidències científiques suficients». El que és evident pel ministre és que s’han d’utilitzar totes les vacunes de les quals es disposen i, en el cas que una no protegís d’alguna soca, s’hauria de tornar a vacunar només a un grup poblacional, que és més senzill que haver d’immunitzar de nou a tota la ciutadania. 
El ministre de Salut, d’altra banda, va ser qüestionat per la concentració prevista pel 14 de març, a la qual cosa va respondre que les mesures seran les mateixes que per a qualsevol altre acte. Els protocols seran doncs: mascareta, distància, posició estable i evitar aglomeracions. Benazet va afegir que «Salut ja ha facilitat els protocols al Ministeri d’Interior per què els comuniqui als concentrats». L’objectiu és «protegir a les persones, tant les que es concentren com les que es trobaran al voltant», va destacar el ministre.
Finalment va agrair a la població l’esforç realitzat fins ara i va desitjar «arribar a l’horitzó d’optimisme» per aconseguir acabar amb el virus. Només cal seguir vigilants i no abaixar la guàrdia per tal de poder mantenir «el grau de vida normalitzada que tenim a Andorra on gairebé tot es troba obert amb restriccions».

PUBLICITAT
PUBLICITAT