PUBLICITAT

El comú no ha informat Plana de la suspensió del Festival

  • La pallassa admet contactes amb altres localitats per mudar-hi la trobada
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pepa Plana, Ester Nadal i la cònsol Rosa Ferrer, en la clausura de l'última edició del Festival, al maig del 2009 Foto: TONY LARA

Feia setmanes que corria el rumor. I dimecres ho va confirmar al PERIÒDIC la consellera de Cultura, Maite Cano: el Festival de pallasses no bufarà al 2011 les espelmes del 10è aniversari. La culpa, de la crisi, que ha obligat a retallar quasi un 20% el pressupost del departament i que va posar la capital en el dilema, diu la consellera, d'escollir entre les Pallasses i la Festa major. I va guanyar la Festa major, és clar. La sorpresa és que la «suspensió» del Festival era un secret que tothom coneixia... menys l'ànima de la trobada del Nas Vermell, Pepa Plana, que ahir mateix admetia a través del secretari de la seva companyia, Oriol Blanchart, que –si més no, oficialment– encara no li consta que no s'hagi de celebrar la 6a edició del Festival. «L'última conversa va ser setmanes enrere amb el director de Cultura [Albert Villaró], i aleshores encara ens va assegurar que estaven intentant quadrar el pressupost perquè hi tingués cabuda. I no n'hem parlat més». El problema és que ja s'havia contactat amb les companyies que havien de figurar al cartell del 2011 perquè reservessin dates, «i si això es confirma els haurem de dir que anul·lin la reserva. Però està clar que no podem fer cap passa fins que no en tinguem constància oficial, fins que algú del comú ens truqui per dir-nos que no hi ha festival».

Amb el pressupost comunal tancat, queda clar que aquest 2011 no hi haurà pallasses. Però, ¿i el 2013? Cano ho deixa a les mans de l'equip de Govern que entri al desembre, després de les pròximes comunals. Però Blanchart és prudentment escèptic: «No hi tenim gens de fe. El que no ens creiem –ni nosaltres ni ningú– és que si aquest any s'anul·la ho vulguin ressuscitin al 2013». ¿Significa això la mort del Festival? Plana ha començat a moure els fils perquè això no sigui així. De fet, diu Blanchart, hi ha hagut contactes amb un parell de localitats catalanes. Però el que també està clar és que seria un altre Festival: «Som conscients que no podem somiar en una trobada com la que havíem aixecat, amb un pressupost i uns mitjans molt dignes. Seria qüestió de començar de nou, amb un altre format, i anar creixent a poc a poc per arribar un dia, amb sort, al nivell del d'Andorra la Vella». El curiós del cas és que, segons Blanchard, la pròxima havia de ser l'última edició amb Pepa Plana com a directora artística de l'artefacte. La pallassa de Valls ja havia decidit aprofitar el 10è aniversari per passar el testimoni en un nou equip. Una pas que podria tenir a veure amb la dràstica retallada del pressupost amb què es va haver d'aixecar l'última edició –121.000 euros, per prop de 200.000 la del 2007: «Fa dos anys vam treballar sota mínims. Moltes de les companyies van venir amb caixets superajustats com un favor personal. Evidentment, allò no es podia repetir». Queda clar que no. I queda clar també que tant la cònsol, Rosa Ferrer, com la consellera Cano s'han destapat com a pèssims àugurs: totes dues van vaticinar fa dos anys que aquest 2011 hi hauria pallasses. La més realista era aleshores Plana: «Som conscients de la conjuntura econòmica, i sabem que la sola existència del Festival ja seria un èxit». Més que realista, visionària.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT