PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Fusió de l’IEA, Actua Tech i l’OBSA en Andorra Recerca i Innovació

El nou organisme optimitzarà els recursos d’investigació i enfortirà la col·laboració en projectes nous

Per El Periòdic

Presentació del Projecte de llei d’Andorra Recerca i Innovació
Presentació del Projecte de llei d’Andorra Recerca i Innovació | SFGA/C.Esteve

Amb l’objectiu de simplificar les estructures i optimitzar els recursos del Govern fusionarà l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), Actua Innovació i l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA) en una nou ens anomenat Andorra Recerca i Innovació. Així ho van fer saber la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ahir per la tarda. Van presentar el Projecte de llei per a crear Andorra Recerca i Innovació esperant que pugui ser aprovat durant el primer semestre de l’any. 
La creació d’aquest nou organisme suposarà que les sinergies de treball, que ja s’havien donat en un passat entre les tres entitats, siguin una realitat amb una estructura ben definida. Es pretén, doncs, afavorir aquest treball transversal i connectar la recerca amb la innovació i l’emprenedoria. 
 Andorra Recerca i Innovació té com a objectiu generar coneixement i desenvolupar solucions innovadores que ofereixin resposta als reptes, tant actuals com futurs, de la societat. Els àmbits d’actuació principals seran la societat, les noves tecnologies, la muntanya, el foment de la innovació i l’emprenedoria i la sostenibilitat i transició energètica.
L’estructura interna de la nova institució, aleshores, manté els àmbits de recerca i d’innovació tradicionals de totes tres entitats originals, però amb la voluntat d’anar incorporant noves àrees que tinguin sentit tant en el context actual com en el futur. En aquesta línea, l’àrea d’Innovació es va preveure com a fonamental per a poder prospectar oportunitats, avaluar el desenvolupament de noves iniciatives i poder connectar la recerca amb la innovació i l’emprenedoria. 
D’altra banda, s’aposta per una col·laboració més estreta amb la Universitat d’Andorra, ja que és el centre públic de recerca i la institució de referència en la formació d’investigadors. 
La proposta, que abarca tant el Ministeri de Presidència, Economia i Empresa com el d’Educació i Ensenyament Superior, ha sorgit d’un treball previ d’anàlisi del tipus de recerca, activitats i duplicitats que existien. La pandèmia ha ofert un nou punt de vista sobre aquest aspecte i el projecte de fusió ha partit de la base, és a dir, dels mateixos experts, tècnics i gestors que han vist aquesta possibilitat de poder optimitzar els recursos. 
 Cal destacar que la integració de les entitats en una de sola suposarà un estalvi anual de 80.000 euros, només d’entrada, segons  va explicar el ministre de Presidència, Economia i Empresa. Si bé el pressupost es manté per a totes tres entitats, perquè ja hi han projectes en funcionament i aquest fet suposa que es mantinguin les partides pressupostàries que s’abocaran a la nova institució. L’estalvi és a causa de la unificació dels càrrecs de contabilitat, gerència i secretaria, ja que com va assegurat Vilarrubla «amb un n’hi ha prou per gestionar les tres institucions». Per tant aquesta fusió consisteix en eliminar duplicitats i solapaments que es donaven amb anterioritat. 
Tot i així, es va remarcar que no es parteix de zero amb Andorra Recerca i Innovació, no desapareixen els actius, sinó que desapareixen les antigues entitats amb noms i cognoms deixant pas a una nova fundació única. Es pretén, per tant, apostar per una estratègia nacional de recerca i innovació on es fomentin les sinergies amb el teixit empresarial i el món privat. Amb l’oportunitat de reduir les despeses i aprofitar de manera conscient els recursos dels que són beneficiaris. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT