PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Amnistia demana a Andorra retirar els càrrecs contra Cortés

La presidenta d’Stop Violències declara avui per la intervenció a l’ONU

Per El Periòdic

Vanessa M. Cortés en la seva intervenció a l'ONU.
Vanessa M. Cortés en la seva intervenció a l'ONU. | STOP VIOLÈNCIES

«Amnistia internacional està profundament preocupada pels càrrecs de difamació contra la defensora dels drets humans Vanessa Mendoza Cortés», presidenta de l’associació Stop Violències. Així comença el comunicat que Amnistia Internacional va publicar ahir a través del seu web, en el qual insta la Fiscalia a retirar «immediatament» tots els càrrecs contra ella, just el dia abans en què Cortés ha de declarar a la Batllia.

«El govern andorrà va presentar una denuncia contra Vanessa Mendoza Cortés arran de les seves crítiques a les autoritats andorranes en relació a la protecció dels drets humans de les dones i les nenes a Andorra, incloses durant la seva participació en una reunió amb un comitè d’experts de l’ONU», va recordar Aministia Internacional, tot afegint que els «preocupa que Vanessa Mendoza Cortés sigui criminalitzada pel simple fet de realitzar la seva legítima tasca com a defensora dels drets humans».

Així, l’organització defensora dels drets humans a escala mundial assegura que «l’ús de lleis de difamació per part de les autoritats andorranes contra Cortés vulnera el seu dret a la llibertat d’expressió» i «podria ser una mesura de represàlia per les seves accions de defensa dels drets de les dones i les nenes i en defensa de la despenalització de l’avortament» al Principat. Per aquest motiu, Amnistia considera que les autoritats haurien «d’abstenir-se de presentar càrrecs penals addicionals o de prendre mesures administratives» contra la presidenta d’Stop Violències i demana a l’Estat que «prengui mesures» que garanteixin que qualsevol persona defensora dels drets humans pugui dur a terme la seva tasca sense «represàlies ni intimidacions». 

El comunicat clou advertint a les autoritats que amb aquest tipus d’accions s’arrisquen a «crear un efecte paralitzant envers altres representants de la societat civil que podrien abstenir-se de compartir informació, expressar preocupacions i dur a terme la seva vital feina per una major protecció dels drets humans». Per últim, Amnistia Internacional titlla de «draconiana prohibició» la penalització de l’avortament i recorda que «Andorra és un dels pocs estats del món» que la manté. 

Cortés entrarà avui a les 11.00 hores a la Batllia per prestar declaració per uns delictes (calúmnies contra els coprínceps i contra el prestigi de les institucions, entre altres) que comporten fins a quatre anys de presó i/o una multa de fins a 30.000 euros. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT