PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern obre la porta a nous ajuts pels sectors més afectats

Espot, Gallardo i Canals s’han trobat amb representants del turisme i del comerç per valorar la situació

Per Lídia López

Imatge de la trobada, entre el Govern i els representants del sector turístic, celebrada ahir.
Imatge de la trobada, entre el Govern i els representants del sector turístic, celebrada ahir. | SFGA / CESTEVE

L’Executiu no descarta oferir nous ajuts als sectors més colpejats per la crisi del coronavirus, com és el cas del turisme, tant pel que fa als allotjaments, les agències de viatges o el comerç. Així ho va traslladar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, als assistents de les dues trobades celebrades de forma presencial al Centre de Congressos d’Andorra la Vella i dirigides pel mateix, primerament amb l’Associació Eix Comercial i la Cambra de Comerç, i posteriorment, amb la Unió Hotelera (UHA), Autèntics Hotels (AHA), l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT) i les agències de viatges. Per part del Govern, a banda del cap, hi van participar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo; i la ministra de Turisme, Verònica Canals.

Tal com va explicar a EL PERIÒDIC el director de la UHA, Jordi Pujol, la reunió es va programar sense una motivació concreta, sinó que «ha servit per fer un punt de la situació, quan ja fa pràcticament un any de la pandèmia». D’aquesta manera, s’ha establert una nova via de comunicació estable entre el Govern i el sector, mitjançant una trobada setmanal entre les tres entitats que representen els allotjaments turístics del país, UHA, AHA i AEAT, i la ministra Canals. «Ho absorbirà tot la ministra i enviarà cada qüestió al ministeri implicat», va especificar el president de l’AEAT, Àlex Ruiz, que també va afegir que «és una molt bona idea, perquè sovint no sabem amb qui tramitar cada demanda, o a vegades demanàvem totes les entitats pel mateix. Per tant, es crearà un funcionament amb efecte acció i reacció, i respostes al cap de pocs dies». Per la seva banda, Pujol va dir al respecte que «aquestes reunions setmanals ens permetran treballar tots plegats».

En aquest sentit, Ruiz va declarar que en la seva intervenció a la trobada, va fer palesa la preocupació per la manca d’ajudes al sector, i en especial per part dels apartaments. No obstant això, el president de l’AEAT va explicar que, tal com li va traslladar el mateix ministre d’Economia, «l’assessoria jurídica del Govern ha trobat una porta per poder ajudar-nos». És a dir, que tot i haver quedat exclosos en les primeres lleis de mesures urgents per combatre la crisi de la Covid-19 perquè els informes jurídics així ho consideraven, ara «se’ns ha obert una porta important». D’aquesta manera, si bé no es tractaria d’una ajuda retroactiva, Ruiz va detallar que «a partir del març, si la situació epidemiològica es manté igual i s’han d’allargar les ajudes econòmiques, és possible que nosaltres també les puguem tenir. No ha dit ni de quina manera ni com, però sí que hi ha una porta oberta». De fet, el comunicat publicat pel Govern al voltant de les trobades d’ahir, també apuntava que des de l’Executiu havien plantejat als assistents «començar a treballar per si és necessari emprendre noves mesures, en funció de l’evolució epidemiològica a Andorra i els països veïns».

I relacionat amb els ajuts als quals es poden acollir aquests sectors, Gallardo va informar als representants que a partir de dimecres vinent, les empreses que ho requereixin, podran sol·licitar el nou model de Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) i de Reducció de la Jornada Laboral (RJL), que permet incloure a la totalitat de les plantilles en aquestes mesures, i que estarà disponible fins al 30 de juny d’enguany.

D’altra banda, Ruiz també va compartir que el Govern té pendent celebrar aquest cap de setmana la reunió amb França per traslladar-los la petició per rebre visitants espanyols a les estacions d’esquí. «Seria bo poder obrir les pistes a Espanya i tenir una disponibilitat de nous clients», va considerar el president de l’AEAT, que també va arribar a la conclusió que «el més important és que pugui entrar gent perquè tots els sectors en surten beneficiats». D’aquesta manera, malgrat que per ara, els catalans no poden sortir del seu territori, Ruiz creu que és interessant que gent d’altres indrets del país veí del sud tingui l’opció de visitar Andorra. «La sensació que ens han traslladat és bona, per tant, si és positiu pel Govern, també ho és per a nosaltres»

En definitiva, tant per part de l’UHA com de l’AEAT, van assegurar que se sentien satisfets per la jornada. «Surto content i esperançat; tenim ganes de treballar i trobar solucions», va dir Ruiz, mentre que Pujol va declarar que «ha estat una reunió molt positiva, en sortim contents, i esperem que tot sigui com s’ha proposat allà».

Finalment, aquest mitjà ha intentat contactar amb la Cambra de Comerç i l’Associació Eix Central, però no ha obtingut resposta. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT