PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els actius se situen per sota dels 500 per primer cop des de Nadal

La primera ronda de vacunació es tanca amb un total de 1.298 dosis de Pfizer administrades

Per Lídia López

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en la compareixença d’ahir.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en la compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

Des del passat 24 de desembre, la xifra de casos actius no se situava per sota de les 500 persones. Això va acabar ahir, quan es van comptabilitzar 488. Aquesta dada, sumada al fet que la taxa de reproducció (Ro) havia tornat a disminuir lleugerament fins a 0,83, certificaven un dia més la tendència a la baixa de la Covid. De fet, ja fa tres setmanes consecutives que la Ro se situa per sota d’1. Així ho va compartir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, encarregada de fer pública l’actualització sanitària d’ahir.

Durant la darrera jornada, es van diagnosticar 36 nous infectats per coronavirus, elevant el total d’Andorra en 10.427 persones. D’altra banda, la reducció dels actius ja esmentada es va produir en part gràcies a les 52 noves altes, fins a les 9.833 concedides. I, afortunadament, no es va haver de lamentar cap defunció i la xifra es va mantenir en 106 òbits per la Covid.
Pel que fa a la pressió sobre el sistema sanitari, s’havien concedit quatre altes de pacients de planta. És a dir, ahir hi havia 21 ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, 10 a planta i 11 a l’UCI, tots ells ventilats. En aquest sentit,  Mas va dir que «ens preocupen especialment les persones ingressades a l’UCI perquè són d’edat avançada i suposa una estada llarga». Així mateix, no hi havia cap pacient a la planta Covid del Cedre.

Sobre la població escolar, la secretària d’Estat de Salut va informar que hi havia 19 aules en vigilància activa –vuit totals i 11 de parcial–, i 20 classes més sota vigilància passiva. I vinculat a aquest col·lectiu, Mas va explicar que es continuen desenvolupant els cribratges setmanals dels sectors específics i que estan més exposats al virus. Així, aquest cap de setmana es duen a terme tests als monitors i personal d’oci dels comuns encarregats de les activitats de lleure de la setmana vinent, per la festivitat als centres educatius amb motiu del Carnaval. Així mateix, a última hora del dia, l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell va informar que s’havien detectat dos casos positius a la planta 3 a l’ala de cirurgia i, per tant, s’havia procedit a activar els protocols de seguretat. La resta de pacients de la planta (13) han donat negatiuen les proves.

Finalment, sobre la campanya de vacunació, Mas va comunicar que dimecres va cloure la primera ronda d’administració de vaccins, de la farmacèutica Pfizer, amb un total de 1.298 dosis. El mateix dia, es va donar inici a la revacunació de les primeres persones que van ser vacunades, amb un total de 189 dosis, mentre que dijous se’n van punxar 135 més. 

Pendents de l’EMA

En relació amb els vaccins, la Unió Europea ha iniciat el procediment per a l’autorització de la vacuna alemanya CureVac. L’Agència Europea del Medicament (EMA) va arrencar ahir l’anàlisi del vaccí que pot cloure en una llicència d’ús a la UE, i se suma a la vacuna Janssen, de Johnson&Johnson, que també està sent estudiada per l’agència. I mentre la segona s’espera que es pugui aprovar a mitjan març, de moment no hi ha una data marcada sobre la ressolució per la primera.

També sobre la vacunació, a Catalunya, Salut preveu unir a les campanyes massives per a la immunització de la població a personal de les mútues. Així ho va exposar el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en declaracions a RAC-1, on també va apuntar que poden començar «cap a finals del segon trimestre», sempre que es compleixi la previsió d’entrega de dosis. Precisament, per a Ramentol, disposar dels vaccins Janssen a l’abril «fan pensar en una afluència de vacunes molt més àmplia».

A més, el secretari general va refermar l’ús de grans espais per a establir els dispositius, com museus o campus universitaris. Una idea similar al que tindria pensat Andorra, ja que com va explicar fa uns dies el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, tindria un funcionament similar al de les campanyes de donació de sang, amb un espai per a la punció i un per a l’observació posterior. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT