Escaldes-Engordany
El projecte colombià a Andorra
El CE Jenlai ja treballa sota el model Galaxy, encara que tot el procés s’ha endarrerit a causa de la pandèmia
El nou projecte internacional del CE Jenlai ja està en marxa. Malgrat ser el cuer de la Lliga Unida en aquesta temporada de transició, el passat estiu el club va ser adquirit per l’empresari colombià Henry Barón, l’exrepresentant de Ronaldo Nazario i que, actualment, dirigeix l’empresa Galaxy, a través de la qual gestiona acadèmies i equips arreu del món, a més de tasques de representació de jugadors en etapa de desenvolupament.
Barón va explicar a EL PERIÒDIC la seva trajectòria esportiva i com va arribar a ser empresari i inversor en el món del futbol: «Vaig tenir l’oportunitat de jugar al futbol com a professional a Colòmbia i després vaig passar a dirigir un equip de Segona Divisió, l’Aliança Petrolera, i vaig continuar la meva carrera als Estats Units. Però em vaig adonar de la part més complicada del futbol, la dels empresaris i representants, a qui necessites si vols ser entrenador o jugador. Per aquest motiu, vaig decidir llançar-me com a empresari amb l’empresa Galaxy FC International per tal d’ajudar joves jugadors sense recursos i sense les persones indicades. Durant aquests sis anys hem estat interactuant en 24 països en temes com la formació, aliances amb clubs i representació de jugadors».
Ara, el colombià és el màxim accionista del Jenlai, un club en un país, per a ell, estratègic. Així va argumentar per què va escollir Andorra com a nova destinació dels seus negocis: «He treballat molt a Espanya, coneixia una mica d’Andorra i sabia que és un país molt maco. Tinc amics que juguen i han jugat allà, com Christian Cellay, que va jugar al Boca Juniors (ara a la UE Sant Julià) i Javi López, un noi amb el qual vaig treballar fa temps. Ells em van dir que era una lliga que estava en creixement, encara que de moment no tenia molta visibilitat. Crec que en ser un país amb fronteres amb França i Espanya es pot interactuar amb molts futbolistes. Vaig anar a conèixer Andorra i vaig veure que les fronteres eren molt properes i que tindria la possibilitat de formar jugadors aquí per a després moure’ls a Espanya, França o Itàlia, on tinc inversions».
No obstant això, Barón va manifestar que «la idea principal és poder fer créixer tant la nostra empresa en el país com la lliga andorrana. Són processos llargs i més endavant, quan pugui anar al país, vull assentar-me amb la federació i mostrar-los tot el que faig a escala internacional i el que podríem fer a Andorra si em donen els permisos, sobretot, amb els nens, que és el que ens interessa formar perquè els clubs d’Andorra s’alimentin en un futur». I és que l’acadèmia del Jenlai serà una realitat «a curt termini», segons l’accionista: «La idea és iniciar les escoles l’any que ve perquè és on nosaltres hem sigut molt forts. Tenim entorn de 1.700 nens a les acadèmies de Colòmbia i els enviem a fer proves a tot arreu a través de programes d’estudis o esportius».
Tant la gestió del primer equip com de la futura escola de formació ja podrien funcionar d’acord amb el model Galaxy, però tot el procés s’ha endarrerit arran de la crisi sanitària: «Malauradament, encara no he pogut conèixer el meu club perquè el vaig adquirir abans de la pandèmia i vaig viatjar a Colòmbia per a arreglar unes coses, va començar la pandèmia i encara no he pogut anar a Andorra. La idea és poder estructurar un projecte com fem a cada país on estem, portant jugadors de renom i en un procés a llarg termini amb una bona comunicació internacional i poder armar una estructura per a guanyar títols», va lamentar Barón.
El model de negoci de Barón inclou la representació de talents sud-americans, no només país cafeter, i alguns d’ells ja són a equips com l’Alcorcón, el Leganés o el Reial Saragossa. Aquí també en vindran, encara que, de moment, apostarà per futbolistes ja consolidats per tal d’intentar pujar a la Lliga Multisegur. Aquest mes, podrien arribar, si el govern colombià els deixa sortir del país, dues estrelles que van ser internacionals amb una de les seleccions punteres d’Amèrica. Un és Jonathan Estrada, que va jugar a la Reial Societat a la Segona Divisió espanyola i al gegant colombià, el Millonarios. L’altre és Rafael Robayo, també ex del Millonarios i amb un periple a la Major League Soccer dels Estats Units, on va militar a les files del Chicago Fire. Tal com explica Barón, la seva advocada ja està tramitant els permisos, ja que Colòmbia no permet sortir del país a causa de la Covid-19, motiu pel qual l’inversor tampoc ha pogut instal·lar-se a Andorra amb la primera volta de la temporada ja acabada. Després, la seva idea ja és portar talents del continent americà i formar-los a Andorra, sent el Principat una porta d’entrada a Europa abans de donar el salt a lligues amb un nivell superior.
La brutal competència que té el país a causa de les seves característiques no preocupa a Barón, com per exemple, la gran oferta d’esports existents o la presència de l’FC Andorra i del MoraBanc com a gegants mediàtics que aglomeren tot el públic disposat a gaudir d’espectacles esportius durant el cap de setmana. «Ho hem fet a altres llocs i hi ha maneres involucrant les institucions, els nens de l’acadèmia, els col·legis... I la publicitat fa un 70% en això. Als patrocinadors els cridarà l’atenció veure els nostres projectes internacionals», va subratllar el sud-americà, que creu que el seu projecte pot arribar a crear engagement al Principat i fer-se, a poc a poc, amb el seu públic objectiu.
Sobre la seva etapa professional amb O Fenómeno Ronaldo, Barón va destacar la gran quantitat de contactes del sector que va fer en aquella època i que ara li serveixen pels seus negocis esportius: «Ja no treballo amb ell, però vaig tenir l’oportunitat d’ajudar-lo a moure els seus negocis amb un programa que es diu R9 i està present als Estats Units, Colòmbia, Àfrica, Dubai... Va ser una bona experiència perquè vaig conèixer moltes persones importants del món del futbol». Ara, l’astre brasiler és el president i màxim accionista del Valladolid, ja ben assentat a la Primera Divisió del país veí del sud i amb un projecte molt ben estructurat, motiu pel qual podria intentar aconseguir sinergies amb el club castellà, encara que de moment no hi ha hagut contactes: «Tenim sinergies amb molts clubs com el Benfica o l’Sporting de Lisboa. Encara no he trucat a la porta del Valladolid, però estic treballant amb diversos clubs de Madrid».
Fa uns dies, el porter argentí del CE Carroi Matías Basterrechea deia que a la Lliga Multisegur s’hauria d’apostar més pels futbolistes sud-americans que volen venir a Europa i això és precisament el que sembla que farà Henry Barón amb el Jenlai.