PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Robert Roca i Adam Martín, els tricolors a l’Europeu del PES 2021

Els dos ‘gamers’ representaran Andorra de nou a la competició continental del popular videojoc de futbol

Per Vicente Pallarés

Adam Martín i Robert Roca.
Adam Martín i Robert Roca. | FAF

Els gamers Robert Roca i Adam Martín seran els representants andorrans a la UEFA e-Euro 2021, que es juga amb el popular videojoc PES (Pro Evolution Soccer) 2021. No obstant això, el més curiós és que el PES no és l’especialitat de cap d’ells: «Tant l’Adam com jo som jugadors de FIFA, però ens van contactar a nosaltres perquè fa dos anys vam fer la lliga d’Andorra, que l’any passat no es va fer amb la Covid-19, i l’Adam la va guanyar i jo vaig quedar segon», va explicar Robert Roca. 


La Federació Andorrana de Futbol (FAF), entitat a través de la qual participen, va organitzar un torneig de PES per a escollir els representants andorrans en la competició europea, però la idea no va sortir com s’esperava: «Volien fer un torneig del PES per a escollir als jugadors que representarien la selecció, però no es va presentar ningú perquè no es porta el PES aquí. Vam estar practicant perquè és un joc molt diferent, però els dos són de futbol i tot és adaptar-se», va confessar Roca. Per la seva banda, Martín va explicar que d’un joc a l’altre «el que més canvia és la mobilitat dels jugadors, sembla que no pots fer tantes filigranes amb ells i la velocitat del joc és més pausada». Sobre si canviarà el botó de xut del quadrat al cercle, principal diferència pel que fa als controls, Martín va reconèixer que «ja ho mirarem perquè estic molt acostumat a xutar amb el cercle. Quan era petit jugava als dos jocs i a un ho feia amb el quadrat i a l’altre amb el cercle».


Cada jugador competirà amb la selecció del seu país, però la diferència de nivell no serà la d’un partit real contra combinats nacionals com poden ser França o Espanya. Així ho va explicar Roca: «Igualen els jugadors amb 85 de mitja global, però vulguis o no, dintre del propi joc cada jugador té les seves característiques. No és el mateix jugar amb un jugador d’Andorra d’1,80, que amb Giroud, que té una alçada d’1,95. Els trets dels jugadors no es perden i es nota la diferència, però està més igualat que amb la selecció normal». A més, el gamer va afegir que «normalment, posen tots els davanters amb la mateixa velocitat. Per exemple, Cristiano Ronaldo i Giroud tindrien la mateixa velocitat, però encara es nota que Cristiano és millor per la manera de córrer. No arriba a ser ben bé el mateix, però es pot competir» En aquest sentit, Martín va dir que «cada jugador té les seves característiques, un cos, l’alçada, potència de xut... Llavors és diferent. A la selecció andorrana sembla que tots són petits i és complicat».


Els rivals del grup D seran Àustria, Montenegro, Eslovènia i Kosovo. Andorra jugarà aquesta fase de classificació en quatre jornades: 15 de març, 29 de març, 12 d’abril i 26 d’abril. Participen 55 seleccions distribuïdes en 10 grups. Els primers classificats passen directament a la fase final, que tindrà lloc a Londres el 9 i 10 de juliol. Els segons disputaran un torneig de play-offs del 10 al 17 de maig per determinar els altres sis finalistes. Els partits seran individuals, per tant, Roca i Martín no jugaran cap matx per parelles. Segons Roca, l’objectiu serà «: intentar posar Andorra el més alt possible perquè vegin que aquí també es juga a videojocs i donar un cop sobre la taula», mentre que Martín va argumentar que «estaria molt bé passar la fase de grups, però és molt complicat. Els de Montenegro ja ens van tocar l’any passat i són molt bons i dels altres, de moment, no sabem res, però segur que seran bastant bons. L’any passat vam tenir, per exemple Gal·les, que no eren tan bons, i vam poder competir una mica millor». «Ja ho vam intentar l’any passat, que era el primer cop que participàvem en un torneig d’aquests i encara que fos des de casa per la Covid, els nervis surten i tampoc era el nostre videojoc i anàvem una mica perduts. Com a mínim, volem igualar el paper de l’any passat, que vam quedar tercers o quarts de grup empatats», va recordar Roca sobre les seves sensacions.


Així doncs, els dos jugadors parteixen amb el desavantatge de no ser professionals dels videojocs, a més de dominar més la jugabilitat del FIFA. No poden entrenar tant com els agradaria, però intentaran fer un bon paper. «Amb els estudis no puc jugar tant com m’agradaria, però li dedico un parell d’horetes al dia i els caps de setmana intento entrenar una miqueta més», va lamentar Roca, mentre que Martín va subratllar que «quan no estic de vacances, com ara, no puc jugar pràcticament res. Els meus horaris no m’ho permeten. Jugo els caps de setmana. L’any passat li vaig dedicar moltes més hores a causa del confinament». A més, Martín va aprofitar per animar la gent a participar i crear-los una mica de competència al país: «Animo la gent que vulgui jugar i presentar-se a aquest tipus de tornejos. Si la federació torna a fer algun torneig que s’apuntin perquè així el nivell pujarà i Andorra quedarà en una millor posició. Hi ha jugadors de FIFA i PES molt bons a Andorra». Així mateix va opinar que «els patrocinadors són necessaris» i que «els jugadors de la selecció espanyola, per exemple, poden entrenar vuit hores diàries», mentre que ells no són professionals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT