PUBLICITAT

El document del mes es fixa en Antoni Puigdellívol

El seu consolat va impulsar la transformació de la fisonomia de la parròquia

Per El Periòdic

Joan Samarra jura com a cònsol menor davant d’Antoni Puigdellívol.
Joan Samarra jura com a cònsol menor davant d’Antoni Puigdellívol. | COMÚ D\'ANDORRA LA VELLA

El darrer número del document del mes d’Andorra la Vella, publicat aquest dimarts, vol recordar la figura de qui va ser el darrer cònsol del quart d’Andorra la Vella i primer cònsol del comú de la capital, Antoni Puigdellívol. Durant el seu consolat es van executar diversos projectes que van transformar la fisonomia de la parròquia en un context de canvi i creixement demogràfic.
Puigdellívol va ser cònsol-president del quart d’Andorra la Vella entre el 1976 i el 1978, i després de la segregació de la parròquia, va esdevenir el primer cònsol major del comú, entre els anys 1978 i 1979, arran de la conversió dels quarts d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany en comuns. Abans de la separació, la presa de jurament i les sessions de comú es feien a la Casa de la Vall, mentre que les sessions del quart tenien lloc a les respectives seus. 
Durant el seu consolat, i arran del creixement demogràfic, Puigdellívol va impulsar la construcció de diverses infraestructures que són referents a la parròquia, així com es va aprovar una ordinació d’urbanisme. Un dels projectes més rellevants va ser la construcció de l’aparcament de Prat de la Creu en un moment on la parròquia tenia dèficit d’aparcaments.
Per dur-ho a terme va promoure l’adquisició dels terrenys on s’aixeca l’aparcament i l’actual edifici administratiu del Govern a través d’un sistema innovador a Andorra: l’emissió de títols d’obligacions, per poder, així, retornar el préstec a l’entitat bancària. Aquesta infraestructura va propiciar la posterior construcció de la plaça del Poble, que durant el mandat de Joan Samarra Vila va acabar esdevenint un centre neuràlgic de la parròquia. Així mateix, la remodelació i construcció d’una nova casa comuna també es va impulsar durant el mandat de Puigdellívol. El gener del 1978 es va encarregar l’avantprojecte a l’arquitecte Pere Aixàs i, posteriorment, es va projectar una reparcel·lació de la plaça Príncep Benlloch i de la plaça Rebés. La remodelació va facilitar, també, la construcció d’un enllaç entre el Centre Històric i la part baixa de la vall a través del nou viaducte que seria batejat amb com a carrer Doctor Vilanova, i va expandir la continuació del carrer Prat de la Creu fins a la cruïlla de Tobira. A banda del vessant polític, Puigdellívol va ser reconegut per la seva faceta empresarial i en destaquen diversos negocis turístics a Andorra la Vella.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT