PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els ERTOs van costar al Govern 35 milions d’euros l’any 2020

La partida destinada al foment de l’ocupació serà enguany d’1,6 milions d’euros

Per El Periòdic

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la reunió telemàtica d’ahir al matí.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la reunió telemàtica d’ahir al matí. | Govern d\'Andorra

El Govern va destinar l’any 2020 un total de 34,4 milions d’euros en Suspensions Temporals del Contracte de Treball (STCT), popularment conegudes com a ERTOs, i en Reduccions de Jornada Laboral (RJL). Així ho va comunicar ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, tot informant que «hi ha hagut 1.500 empreses beneficiades, 10.000 treballadors aproximadament, i 2.000 treballadors per compte propi acollits a la mesura; unes dades importants que demostren que aquest mecanisme era absolutament necessari». Tot i això, el ministre no va avançar si els ERTOs s’allargaran més enllà del 30 de juny, tal com han demanat diversos sectors especialment afectats per la crisi econòmica i el tancament de fronteres dels països veïns. En aquest sentit, el titular de la cartera d’Economia va reconèixer que la situació és «preocupant» i va defensar que l’Executiu ha actuat de la manera més adequada, tenint en compte les condicions del país i que l’aplicació dels ERTOs ha estat «totalment necessària».

Així mateix, Gallardo va confirmar que de cara al 2021 es preveu destinar 1,6 milions d’euros en els programes de foment de l’ocupació en el sector públic i privat. Això, segons va assegurar, «representa un augment respecte al 2020». El ministre va fer l’anunci després de la reunió telemàtica que va tenir amb els representants del Consell Social i Econòmic per fer balanç de la gestió del 2020 i donar detalls de les accions que es volen engegar enguany. 

Segons va detallar Gallardo, «durant la reunió s’han avançat les característiques que tindran els dos programes, que mantindran una continuïtat respecte a l’any passat, amb alguna especificitat en franges d’edat concretes». Des del ministeri s’espera que les mesures es puguin posar en marxar durant les pròximes setmanes, «aprofitant que el pressupost ha estat aprovat i ha estat activat des de principis d’any». Tot i això, va recordar que s’haurà d’esperar la signatura dels coprínceps per poder tirar endavant qualsevol projecte de llei, «però està previst un efecte retroactiu de les mesures per a l’1 de febrer». Val a dir que durant el 2020 i gràcies a aquests programes, s’han pogut contractar 183 persones en l’administració pública i 23 en el sector privat. «Enmig d’un context complicat, podem dir que hi ha hagut contractacions», va recalcar el ministre.

En la reunió també es va posar de manifest que els segments d’edat més afectats per la crisi són els que van dels 40 als 59 anys, precisament el gruix que més inscrits té al Servei d’Ocupació, on, al tancament d’any se superaven les 1.200 persones inscrites, segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT