PUBLICITAT

Andorra la Vella

El COMA creu que la vacuna és «l’única solució»

Cosan destaca la necessitat «d’assumir la immunitat de grup», com a mínim per la variant del virus ara pressent al país

Per Lídia López

Una infermera rep la primera dosi de la vacuna
Una infermera rep la primera dosi de la vacuna | SFGA / JAVILADOT

El Col·legi de Metges d’Andorra (COMA) considera que la vacunació és l’única forma de superar aquesta pandèmia. La presidenta del COMA, Meritxell Cosan, va defensar el vaccí recordant que «per primer cop en la ciència, es pot dir que s’ha desvirtuat el fet d’arribar abans al final de la cursa i hem intentat compartir coneixements». «Si una cosa bona ens ha portat la Covid és que quan un laboratori ha iniciat una via de cerca i ha vist que no era conclusiva, en lloc de guardar-s’ho, ho ha compartit perquè tothom sabés que aquella via no calia seguir treballant-la i que s’havia d’expandir a altres solucions. Afegit a la forta inversió econòmica que hi ha hagut al darrere, ha estat el principal motiu pel qual la vacuna s’ha trobat ràpidament», va destacar Cosan. Així mateix, la presidenta del COMA també va posar en relleu que aquesta unió mundial per a la lluita contra el coronavirus té una motivació clara i evident: «l’explicació de per què s’ha invertit tant és que cap malaltia havia aturat tot el sistema econòmic mundial com ho ha fet la Covid», va destacar.

Per tot plegat, pel COMA, la importància de vacunar-se és vital, ja que «és l’única solució», segons la seva presidenta. «Ens podríem immunitzar naturalment tots, però per fer-ho d’una manera relativament segura, no sabem ni quant tardarem ni quantes baixes tindrem pel camí», va posar en relleu Cosan, que també va destacar que mitjançant el vaccí es podrà aconseguir que «la gent no emmalalteixi, i si emmalalteix, com a mínim no se saturaran els sistemes hospitalaris, i d’aquesta manera podrem seguir salvant vides del que no és Covid».

El llindar del 80%

Pel que fa al percentatge de persones que han d’estar vacunades per tal que la campanya sigui efectiva, Cosan va exposar que en relació amb aquesta malaltia encara no hi ha una opinió unitària al respecte, però que tenint en compte les teories habituals sobre immunitat, la xifra estaria al 80%. 

De fet, la presidenta del COMA va explicar que aquest fet és el que tradicionalment alimenta el discurs antivacunes, apuntant que «si no vacunes els teus fills estaran bé mentre el llindar de nens vacunats a la seva classe no baixi del 80%, perquè és aleshores quan poden aparèixer malalties que fins ara es consideraven extingides». És per això que Cosan va declarar que «si alguna cosa ens ha augmentat l’esperança de vida són: les vacunes, els antibiòtics i la depuració i potabilització de les instal·lacions d’abastiment d’aigua i la separació de les aigües brutes de les de consum».

Pel que fa a la regulació determinada per l’accés a la vacunació, la presidenta del COMA va detallar que s’havien seguit «criteris emmarcats en els principis de la bioètica: anar a salvar el grup que té més risc i que suposa més anys de vida potencial». D’aquesta manera, Cosan va exposar que «s’ha començat amb les persones immunodeprimides i es va baixant per franja d’edat».

No obstant això, hi ha un fet que preocupa al COMA pel que fa a la vacunació: la resposta de les noves soques. De totes maneres, Cosan va reiterar la necessitat d’«assumir la immunitat de grup per la soca que tenim», posant en relleu també que les dificultats en l’abastiment dels vaccins pot posar en risc el desenvolupament normal de la campanya. A més, la presidenta va recordar que per les xifres que presenta el Principat, «sembla que hi ha un mínim que d’allà no ens deixa baixar, sobre els 50 casos diaris», considerant que «si no podem assumir aquesta immunitat de grup d’aquí a l’estiu, continuarem com ara». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT