PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un brot en un local musical deixa 17 persones contagiades

Covax confirma que s’acosta l’arribada dels primers 4.000 vaccins d’AstraZeneca al país

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment de la seva compareixença.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment de la seva compareixença. | SFGA / CESTEVE

Un brot originat en un «esdeveniment programat» ha comportat 17 contagis entre treballadors i assistents a l’acte. Així ho va confirmar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’actualització sanitària, que malgrat que va preferir «no fer especulacions de per què s’ha produït el brot» perquè es tractava d’un fet «molt recent», va recordar que «en qualsevol acte es poden donar contagis» encara que se segueixin totes les precaucions a causa de la figura del gran contagiador. Segons va poder saber EL PERIÒDIC, l’acte en qüestió correspondria a un espectacle desenvolupat en un local musical del país.

Pel que fa a la resta de dades sanitàries, la notícia més negativa d’ahir va ser el traspàs d’una persona de 91 anys a causa de les seqüeles de la Covid, que elevaven el total de víctimes per la malaltia a Andorra a les 104.  D’altra banda, ahir es van detectar 35 nous casos fins al total de 10.172 infectats, dels quals 624 eren actius. D’aquests, els ingressats a l’hospital eren 26: 16 a planta i 10 a l’UCI, tots ells ventilats. A més, la xifra d’altes era de 9.444.

Al voltant de la campanya de vacunació, Benazet va confirmar que ja s’havia administrat la primera dosi a un total de 1.226 persones, i que de fet, el dimecres vinent es començaran a vacunar les segones dosis als primers vaccinats. En aquest sentit, el ministre va confirmar que l’Executiu ha aprovat un decret que regula el pla de vacunació, establint a quina part de la població va dirigida cada una, i on també s’especifica que el Ministeri de Salut serà l’encarregat de regular les condicions d’importació i distribució dels vaccins.

D’aquesta manera, amb aquest primer lot de vacunes, s’haurà vacunat a pràcticament tota la població adscrita a la fase 1 i una part de la 2, amb unes 1.300 persones. Així, les següents dosis que arribin al Principat es destinaran, en primera instància, a la resta de persones que fan diàlisi i trasplantats, als majors de 70 anys, als malalts de càncer o amb malalties hematològiques greus, les persones immunodeprimides, les embarassades amb cardiopatia i els adults amb la síndrome de Down. I sobre la disponibilitat de més dosis, Benazet va confirmar que des de Covax els havien informat que, a més de les vacunes d’AstraZeneca i Pfizer, també s’adquiriran algunes dosis de Johnson & Johnson. De fet, l’OMS va garantir que les pròximes setmanes distribuirà els primers vaccins d’AstraZeneca als països que conformen el projecte Covax. Així, el primer lot enviat a Andorra podria equivaler a unes 4.000 vacunes de les 26.400 que li corresponen, i de cara al segon trimestre, en podrien arribar unes 15.000 més. 

34 TMA a l’StopLab

L’StopLab per fer les proves TMA als turistes o ciutadans del país que vulguin fer turisme es va posar ahir en funcionament amb un total de 34 cites per assistir-hi. Així ho va confirmar el ministre Benazet, que també va compartir que l’Executiu «no té previst ubicar dispositius a altres llocs» al·legant «motius tècnics i d’operativa», mantenint únicament l’StopLab de Prat de la Creu. 

Aquesta era una de les demandes que havien expressat tant la Unió Hotelera (UHA), com els comerciants del Pas de la Casa, que de fet, també van posar sobre la taula la possibilitat d’oferir gratuïtament el test a les persones que acreditessin haver gastat 100 euros en compres al Principat o bé que haguessin passat dues nits allotjats. Però Benazet va suprimir completament aquesta possibilitat argumentant que «volem facilitar als turistes que puguin venir posant a la seva disposició fer-se proves TMA, però no volem fer mesures que siguin un reclam», recordant que totes les mesures de restricció a la mobilitat que implementen els països veïns «estan motivades pel risc de propagació de la malaltia».

Així mateix, pel que fa a la segona demanda de l’UHA sobre el procediment a seguir als allotjaments turístics en cas de detectar un positiu entre la seva clientela, el ministre va detallar que el Govern manté converses amb les autoritats franceses per establir els canals per comunicar els positius detectats i com agilitzar la tornada a casa dels asimptomàtics i lleus. En qualsevol cas, va confirmar als hotelers que els traçadors de l’oficina Covid duran a terme les investigacions corresponents com es fa amb qualsevol infectat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT