PUBLICITAT

L'estiu s'obre a les competicions internacionals

  • Els balls de fitxatges de pretemporada i les competicions internacionals de seleccions manen en el periode estival sense que desmerèixer la pluja d'estrelles del Nike Camp o el paper dels equips andorrans de futbol a Europa
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
En primer terme,els participants de la Ultra Trail abans de la sortida. A la galeria, en primer lloc tenim David Eudal, emocionat durant l'homenatge que li va dedicar el River. Seguit, Bernadó a la marató de l'Europeu, a Barcelona. En tercer lloc, la selecció de Bàsquet celebra a Malta la medalla de plata aconseguida a l'Europeu C 2010. Després tenim l'estat de la gespa del comunal i per últim Ferreira amb el bronz a Singapur. Foto: EL PERIÒDIC

L'època d'estiu, ja amb totes les lligues finalitzades, va donar pas al ball de fitxatges per a tots els clubs del Principat i a les competicions internacionals –ha estat any de Campionats continentals, en el nostre cas d'Europa– sense oblidar la visita anyal de les estrelles de futbol i bàsquet del Nike Camp i el paper dels equips de futbol a Europa.

MAIG

La FAF rep una quarta plaça per a Europa

Sens dubte, la notícia de més relleu en el cinquè mes de l'any, correspont al món del futbol. La Federació Andorrana (FAF) va aconseguir per primera vegada en la seva història una quarta plaça de representació per a les competicions europees. El Pidasa jugaria la Champions com a campió de la Lliga i el Matecosa, l'Escale, el Lusitans –tots dos debutants en competició internacional– la UEFA. Precisament aquell mes el Matecosa es va proclamar campió de la Copa Constitució en una final polèmica contra l'Escale (1-0), Koldo es va estrenar a la banqueta de la selecció en un amistós a Islàndia (derrota per 4-0) i com a notícia tràgica va morir Antoni Rogel, president de la FAF durant disset anys, des del 1979 al 1996.

També era la recta final de les lligues: el BP va classificar-se per als play-off per l'ascens a Honor igual que el River a LEB Or complint els objectius previstos a principi de temporada, el DDS es va proclamar campió del Canut en derrotar a la final el campió de Lliga, l'Encamp i el VPC va consumar el descens a la Divisió d'Honor Francesa i en la Copa Davis l'equip tricolor va aconseguir la permanència.

JUNY

Comencen els balls de fitxatges i comiats

Una vegada finalitzada la campanya 2009-2010, el mes de juny va ser el de les planificacions: l'inici dels balls de fitxatges i comiats va començar a gestar-se. Destacar l'adéu de dues institucions del món de l'hoquei sobre patins com són Marc Vila i Iván Villaró, el porter i el capità de la selecció i de l'Andorra HC Cevalls –llavors Locubsa– una vegada va finalitzar la lliga en la Primera Divisió Catalana.

Com cada any en la vigília de l'estiu la Federació Andorrana va presentar el nou equip nacional de curses de muntanya en una època en què començava un nou cicle i el Principat repatriava un dels fills pròdigs com és Marc Pujol, fitxatge estrella d'un Futbol Club Andorra que aspirava al màxim i que ara és el líder de la Primera Territorial. A més el River va presentar Francesc Solana com a director general i a Joan Peñarroya com a tècnic, com els primers ciments d'un projecte que de moment està funcionant a la perfecció. No s'ha d'oblidar també l'homenatge espectacular que el club va dedicar a una altra institució de l'esport del país com és David Eudal i en contrapartida la lamentable i vergonyosa imatge donada per la suspensió del partit d'anada de la primera ronda de la Champions entre el Pidasa i el Birkirkara maltès, pel pèssim estat de la gespa del Comunal que va comportar un 0-3 i una multa de 10.000 euros al club recuperables en dos anys.

Per acabar dos aconteixements amb majúscules: la exitosa Ultra trail que va guanyar el francès Chourier i l'Europeu de Policies i Bombers, que a nivell organitzatiu va ser tot un èxit i que va acabar amb 22 metalls per a Andorra.

JULIOL

Tudel fa història i en bàsquet, bornze

Va ser tot un aconteixement veure Ariadna Tudel disputant el Giro d'Itàlia. Després d'un primer any que no li havia anat gens bé i que va acabar amb la retirada, a la segona va anar la vençuda. Va acabar la 58a i es va convertir així en la primera andorrana que finalitza aquesta gran cursa.

D'altra banda, mentre hi havia una pluja d'estrelles del món de l'esport amb motiu del Nike Camp –Ricky Rubio, Joan Carles Navarro, Bojan, Pedro, Busquets, Muniesa...– a Malta el combinat de bàsquet tricolor que dirigeix Jaume Tomàs va aconseguir una espectacular medalla de plata en caure a la final dabant Dinamarca, un combinat d'un altre nivell. La selecció femenina va obtenir un resultat més modest, el sisè, i enmig d'aquests dos, en el quart lloc, va acabar l'equip de la Federació Andorrana de Muntanyisme en els Mundials de curses de muntanya.

Per acabar dos noms propis: l'israelià Dan Zoler, guanyador de l'Open d'escacs d'Andorra i la FEB, que va fer el ridícul amb el seu mutisme en trigar tres setmanes en publicar el calendari de la LEB Plata 2010-2011 tot i els nervis dels clubs.

AGOST

Europeus de natació i atletisme i Días se'n va

Barcelona i Budapest van ser els centres neuràlgics del món de l'atletisme i la natació, respectivament, amb la disputa dels Campionats d'Europa. En la Ciutat Comtal, amb una calor infernal, Andorra va acabar tretzena per països en la primera participació per equips en la marató, sent Toni Bernadó el més destacat amb un 33è lloc. En terres hòngares Hocine Haciane i Mònica Ramírez van representar la tricolor amb una actuació correcta.

Aquest va ser un gran mes per a la parella de vòlei platja que formen Cristian Salvador i Xavier Folguera, que van proclamar-se campions de Catalunya i poc després van finalitzar en una més que digna tretzena posició en l'Europeu sub-23.

Mentrestant, a les nostres fronteres, del primer a l'últim integrant del FC Andorra lamentava l'adéu d'un símbol com era Jorge Días, que per decisió personal es desvinculava del BP. El club que presideix Ruben Ponce va anunciar també la desvinculació amb el Sant Julià per crear una base pròpia amb lligams amb el Puigcerdà de Talín.

El River, de la seva banda, va donar per tancada una plantilla il·lusionant amb sis cares noves que no només es va adjudicar la Lliga Catalana que feia anys que no conqueria l'equip andorrà, sinó que inicia el 2011 en la segona posició de la LEB Plata i s'ha classificat per a la final de la Copa.

Per últim el judoca Patrick Ferreira va guanyar un bronze per equips en la primera edició dels Jocs de la Joventut, a Singapur, que significava la primera medalla per a Andorra en un aconteixement olímpic.


Per a més informació consulti l'edició en paper.


Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT