PUBLICITAT

El SAAS ha tractat a 589 pacients amb càncer el 2020

En total, s’han dut a terme 4.308 tractaments endovenosos

Per El Periòdic

Hospital Nostra Senyora de Meritxell
Hospital Nostra Senyora de Meritxell | El Periòdic

La unitat d’oncologia del SAAS va atendre i tractar a 589 pacients amb alguna tipologia de càncer durant l’any 2020, segons van fer saber fonts de l’organisme a EL PERIÒDIC en el context de la celebració del Dia Mundial Contra el Càncer que va tenir lloc ahir. 

El total de persones afectades al Principat ha rebut, segons les mateixes dades, un total de 4.308 tractaments endovenosos, que és la infusió de substàncies líquides directament en vena. Pel que es refereix als tractaments que es prenen per via oral i que serveixen, també, per combatre la malaltia, el SAAS no té quantificat el nombre de tractaments que s’han subministrat. Sobre això, el president d’Assandca, Josep Saravia, va denunciar, de nou, la manca de dades sobre la incidència real de la malaltia al país en declaracions a Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA). Igualment, va apuntar que la pandèmia no ha aturat els tractaments dels malalts de càncer, però sí en alguns casos les proves diagnòstiques. Aquest apunt és coherent amb les últimes notícies aparegudes a Catalunya, per exemple, on recentment el Departament de Salut ha comptabilitzat que el diagnòstic dels càncers ha caigut un 12% en relació amb els efectes de la pandèmia que han comportat que l’activitat hospitalària regular, durant alguns períodes de temps, s’hagi hagut de limitar. 

Per altra banda, la unitat de psicooncologia de l’hospital ha intensificat les visites de pacients de càncer durant la Covid-19 tenint en compte la realitat que han de viure els malalts que, moltes vegades, passa per un aïllament complet per protegir-se dels familiars, per la incertesa que genera el mateix virus o el fet de trobar-se amb complicacions a l’hora de passar la frontera per rebre tractament a Espanya o a França.

PUBLICITAT
PUBLICITAT