PUBLICITAT

L’Acoda realitza cribratges a més de 600 professionals de la construcció

La patronal vol deixar clar el seu compliment de les mesures de prevenció, seguretat i salut en el treball

Per Helder Alves

Treballadors d’obra en una construcció a Soldeu.
Treballadors d’obra en una construcció a Soldeu. | sergi Pèrez

Des de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda) van explicar en un comunicat la seva aposta per un compliment seriós de totes aquelles mesures en matèria de prevenció, seguretat i salut en el treball, així com de les que excepcionalment ha decretat el Govern durant el transcurs d’aquest darrer any. 
La gerent de l’Acoda, Mònica Dalmau, va afirmar que «gestionem cribratges a les empreses que són associades del sector i portem més de 600 persones cribrades, sempre amb l’objectiu de no propagar més el contagi del virus. Les proves es realitzen a tots els treballadors de les empreses, no només al personal d’obra, també a la resta de les plantilles com administratius, arquitectes o tècnics». En aquest sentit, l’associació va explicar en el comunicat que van elaborar el primer protocol treballat conjuntament amb el Ministeri de Salut, que els va permetre, el passat 4 de maig, tenir un retorn a l’activitat de forma responsable, ajudant el sector a disposar d’un procediment d’actuació en el treball en obres de construcció per la prevenció del contagi per coronavirus. A més a més, durant el transcurs de l’any passat, amb voluntat de mantenir sempre la seguretat dels treballadors, les empreses vinculades a l’associació van realitzar diferents cribratges, tant per a empreses com per a centres de treball, per poder donar garanties i continuïtat de les obres. Des de l’Acoda, i el ministeri, es van organitzar aquestes proves, i es van portar a terme durant el mes de novembre de l’any passat, al període de la segona onada, així com en l’actual període del retorn de les vacances. 
Sobre aquest tema, Dalmau va explicar que «de cara la segona onada des del Ministeri de Salut, ens van proposar fer cribratges al sector de construcció i l’Acoda es va posar a disposició del ministeri per coordinar totes aquestes proves. El sector sempre ha apostat per aplicar a les obres tot el reglament decretat pel Govern». I va afegir: «Ens hem trobat amb dos períodes d’especial preocupació per possibles contagis, un va ser al novembre, per la tornada del període festiu d’estiu, i l’altre amb la tornada de les vacances de Nadal. La tornada d’aquest últim l’hem volgut fer responsable i ordenat. Per aquest motiu portem des del primer dia del retorn de les vacances, gestionant els cribratges a les empreses que són associades. Això ha estat possible perquè ens hem pogut preparar adientment, cosa que va ser més complicada pel retorn de les vacances d’estiu, per la incertesa del moment».
L’associació també va recordar que les empreses membres de l’Acoda van realitzar diferents cribratges, sigui mitjançant l’entitat i el ministeri de tutela o a través de les empreses contractades en matèria de prevenció, seguretat i salut, així com també puntualment s’han realitzat cribratges a diferents obres, especialment aquelles que disposaven d’un volum considerable de treballadors i d’industrials.
 En aquest sentit la gerent de l’Acoda comentava que «els cribratges depenen sobretot del volum de gent que treballa a una obra, o de dates puntuals que poden ser problemàtiques. Per aquest motiu hem realitzat diversos cribratges a centres de treball, perquè es donen situacions  en les quals intervenen treballadors de l’obra i d’altres empreses a més de persones d’altres sectors».
Dalmau també va explicar que  casos merament puntuals com els que sortien publicats a alguns mitjans el passat dilluns no es poden generalitzar en el sector de la construcció, vist que l’associació agrupa el 80% de les empreses del mateix i vetlla perquè es respectin tant els protocols com les mesures establertes amb coordinació amb les diferents entitats. Sobre aquest tema, Dalmau explicava que «sempre hi ha casos particulars, sempre hi ha casos aïllats, no podem arribar a tot. Però el sector sempre ha vetllat pels seus treballadors, sigui mitjançant el compliment del protocol que nosaltres hem establert o fent cribratges puntuals».
Des de l’Acoda van voler recordar també la importància de complir amb totes les mesures implantades en les obres i adverteixen que ha de ser un treball conjunt, tant de les entitats com dels propis treballadors vetllar per la seguretat de tots i no permetre que fets aïllats siguin reincidents i taquin el bon treball que s’ha fet fins ara. 
En referència a aquests casos aïllats, la gerent de l’associació va explicar que «a nosaltres no ens ha arribat queixes formalment d’incompliment d’alguna mesura, no podem dir que totes les normatives es compleixin sempre a tot arreu, però nosaltres no estem al corrent de cap incompliment». I va afegir que «les empreses constructores que formen part de l’associació tenen els seus mecanismes per implantar la seguretat a l’obra, tant per a elles pròpies com per a empreses contractades que vetllen pel compliment dels protocols. Si hi ha alguna queixa puntual d’algun treballador, l’empresa sempre és la primera que pot solucionar-ho», va concloure. 
Per últim, des de l’Acoda van recordar que van elaborar una guia per la prevenció del contagi per coronavirus en el treball en obres de construcció que és accessible per a qualsevol empresa o particular que vulgui consultar-la. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT