Partidàs per jugar la final de la Copa i consolidar el segon lloc

• El River mostra la millor versió a la pista del tercer i finalitza la primera volta a una victòria de l'ascens directe
INCA

Santamaria, defensat per Josep Pérez, assisteix a Matalí en el partit de la setmana passada contra el Barça Foto: TONY LARA

Partidàs del River en un enfrontament importantíssim per ser el darrer del 2010 i de la primera volta, però sobretot perquè permet disputar la final de la Copa LEB Plata l'últim cap de setmana de gener, això sí a la pista d'un Clavijo que també va vèncer a Oviedo i té el dret de jugar a casa. L'equip que dirigeix Joan Pelarroya va mostrar la seva millor versió, va dominar en joc i en l'electrònic de principi a fi i va sumar una victòria inapel·lable (75-85), la onzena, que el consolida en el segon lloc a un punt del lideratge que permet l'ascens directe, i amb un de marge sobre el tercer, que continua sent el Mallorca.

La primera part dels homes de Peñarroya va ser de monument. No va donar treva al gran Mallorca, aquell equip que s'ha guanyat un respecte guanyant els tres últims partits a l'ADT, Tíjola i Clavijo. Ahir, però, el River va sortir llançat, molt encertat en el tir i ben agressiu en defensa, i fins el descans no va parar d'anar incrementant l'avantatge fins arribar als setze de diferència.

Els americans Holmes, Howard i Johnson es van encarregar d'iniciar la feina, sobretot l'últim, que en els deu primers minuts va ser el millor i va anotar onze punts. Al minut sis l'igualat 13-16 va passar, amb un parcial de 0-9, al 13-25 amb què començaria el segon periode.

D'inici, amb Casals i Dani Marín en pista i bastant perduts, un triple de Pampín i una cistella d'Isra van situar el 18-25. Peñarroya va reaccionar, va fer canvis, i amb un parcial de 0-7 el River va tornar a superar la barrera dels deu punts (18-30, minu 14). A partir d'aquí van arribar sis minuts de recital tricolor davant un Mallorca que cada vegada que intentava acostar-se en el marcador obtenia una rèplica. Bivia estava ben anulat per Zamora, Green veia la cistella molt gran i la seva aportació continuava sota mínims... mentre el River, amb Matalí menys protagonista que de costum, es mostrava com un equip i les ficava per tot arreu: per dins amb Howard (9 punts al descans) i per fora amb Sánchez (6), Piru Ros (6) i Zamora (7) i Johnson. Sorprenent i tranquilitzador 30-46 al descans, però encara quedava superar els maleït tercer quart que tantes vegades ha estat l'assignatura pendent en aquesta primera volta per a l'equip de Peñarroya.

EL MALLORCA S'OFEGA DE TRES/ El Mallorca, però, va ajudar a que del minut 20 al 30 no fos un maldecap. L'equip balear va sortir revolucionat, amb massa presses, i se les jugava totes des de més enllà de 6,75. I d'inici va encomanar al River, que va arribar a fallar fins a vuit intents; Green va encertar dos per arribar a situar l'electrònic en 44-56 (minut 25) però el River va reaccionar a temps, va recuperar el joc en equip i la paciència per escollir la millor posició de tir i amb un parcial de 0-8 –cistelles de Sánchez, Ros, Matalí i Zamora– va sortir viu dels minuts posteriors a la represa. Un 49-64 que difícilment se li podia escapar.

Al quart periode, per si a Inca hi havia algun dubte, el conjunt tricolor va culminar de la millor manera un partit fantàstic. Cada cistella local gairebé es traduïa en dues del River i la diferència va arribar a ser insultant (57-79, minut 36) però en un final plàcid el Mallorca va intentar amagar la desfeta per acabar el partit deu punts per sota. El 9 de gener continuarà.