PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes pretén fer un edifici multifuncional a la part alta

El comú aprova un pressupost de 34,2 milions d’euros, 8,8 dels quals seran per a inversió

Per El Periòdic

Un moment de la sessió de Consell de Comú d’aquest dilluns.
Un moment de la sessió de Consell de Comú d’aquest dilluns. | ANA / M.F

el Comú d’Escaldes-Engordany va donar llum verda ahir, amb els vots en contra de l’oposició, al pressupost per al 2021. Es preveu un total de 34,2 milions d’euros d’ingressos i la mateixa quantitat de despeses de les quals 8,8 milions corresponen a inversió. Entre aquesta destaca l’inici del projecte de construcció d’un edifici multifuncional a la part alta d’Escaldes-Engordany, tot just al davant de l’església; el començament de la proposta Caldes; reformes a la casa comuna i l’impuls, també, del projecte per a la construcció d’una planta més a la casa pairal. L’oposició hi va votar en contra amb l’argument que no veuen de bon ull l’increment de la despesa i també perquè hi ha certes inversions, com la de casa comuna, que creuen que no reactiven l’economia tal com defensa la majoria. En la mateixa sessió de Consell de Comú també es va aprovar, amb els vots en contra de la minoria, uns canvis en la normativa urbanística perquè es redueixi la densitat en les zones residencials.

El cònsol menor i conseller de Finances, Joaquim Dolsa, va destacar que no han volgut «deixar cap projecte de banda» i va definir el pressupost com «una carta als Reis», ja que s’intentarà «arribar al màxim», tot i que va reconèixer que tot estarà marcat per la pandèmia, perquè va voler deixar clar que «el més important són les persones» i el que es vol prioritzar són les accions socials. Així, Dolsa va assenyalar que les grans línies mestres d’aquest pressupost són mantenir les ajudes a les persones, les empreses i els autònoms de la parròquia (en aquest sentit hi haurà un fons covid d’1,5 milions); reforçar l’acció social; no incrementar la pressió fiscal; impulsar mesures per a la reactivació econòmica i el foment de l’ocupació; potenciar els espais lúdics; promoure el projecte Caldes i mantenir l’endeutament en límits assumibles, entre d’altres.

Dolsa va explicar que malgrat la davallada d’ingressos prevista, s’ha volgut apostar per fer més despesa pública, tenint en compte el paper de l’administració per reactivar l’economia en moments complicats com l’actual. Entre els projectes, es destinarà 700.000 euros a l’excavació i construcció de dues plantes d’aparcament del futur edifici multifuncional amb un centenar d’estacionaments. De cara al 2022 la partida per a aquest projecte serà de 2,5 milions d’euros i mentrestant es durà a terme la reflexió sobre què es pot instal·lar en aquest multifuncional, tot i que des de la majoria es voldria que hi poguessin anar els serveis, com els culturals, que estan «espargits» per la parròquia i que ara com ara representen uns 300.000 euros en lloguers. Una altra partida de 900.000 euros està destinada en el pressupost 2021 a la reforma de casa comuna i 150.000 euros per a l’inici del projecte de construcció d’una planta més a la casa pairal, a la qual el 2022 s’hi destinaria 1,3 milions d’euros. A més, cal destacar la partida d’1,5 milions per al projecte Caldes que la cònsol major, Rosa Gili, ja va avançar. El cònsol menor va informar que es tracta d’un pressupost «dinàmic» i que podria ser que en funció de l’evolució de la pandèmia algun projecte s’hauria de posposar o fer-ho en més anys dels previstos inicialment.

Així doncs, l’oposició va votar en contra d’aquest pressupost «per diferents raons», tal com va justificar el conseller Jordi Vilanova, que va criticar l’augment de la despesa corrent, de «manera notòria», en especial la de personal, en prop d’un milió d’euros. En aquest sentit, es va demanar per què no s’espera a l’informe que s’ha de dur a terme sobre els llocs de treball. Des de la majoria es va respondre que aquest increment no es donarà, ja que en molts dels casos es tracta de consolidació de places ocupades per interins i que ara passaran a ser fixes i que el que s’ha fet és «pressupostar» les dues places, però en realitat després només serà una de sola, va explicar Dolsa. Al seu torn, la consellera de Recursos Humans, Magda Mata, va manifestar que hi ha places que s’han de cobrir ja i que no es pot esperar a l’informe.

A més, des de l’oposició van expressar la necessitat que abans de tirar endavant el multifuncional cal que hi hagi un «debat» i una reflexió i en aquest sentit Miquel Aleix va tornar a posar sobre la taula la possibilitat que allà s’hi pugui fer el comú. Dolsa va defensar que no tindria sentit que després d’haver fet obres a casa comuna ara es traslladés al davant de l’església.

 

Canvis urbanístics

D’altra banda, en la mateixa sessió de Consell de Comú es van aprovar un seguit de modificacions urbanístiques «davant la constatació que s’han construït edificis importants en zones residencials» que «no només malmeten el paisatge» sinó que no s’adeqüen als serveis que es poden donar en aquestes zones. Així, Gili va detallar exemples d’indrets on s’han fet edificis plurifamiliars i on els camions de la brossa no poden accedir o on no hi ha zones d’aparcament i això genera «moltíssims problemes». «Hem fet petites modificacions tècniques per reduir la densitat d’aquestes zones i adaptar-ho a les infraestructures que tenim» i al mateix temps es vol reduir l’impacte visual d’aquestes construccions, va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT