PUBLICITAT

Benazet admet que els preocupa la pressió sanitària de l’hospital

Tot i la potestat de la UE de no vendre vaccins a tercers, Salut garanteix el subministrament

Per Irene Mas Fàbrega

Joan Martínez Benazet i Rosa vidal durant la roda de premsa d’actualització de les dades sanitàries.
Joan Martínez Benazet i Rosa vidal durant la roda de premsa d’actualització de les dades sanitàries. | SFGA/JAViladot

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, admet que els preocupa la pressió sanitària que s’està constatant últimament a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell a causa de la incidència de la pandèmia de la Covid-19 al país. En concret, va apuntar que: «La pressió sobre el sistema sanitari del país segueix incrementant, tot i que d’una forma molt discreta. Ens preocupa, també, la pressió que estem detectant últimament sobre la Unitat de Cures Intensives (UCI)». En aquest sentit, va reiterar que «cal seguir complint amb els protocols i amb les mesures de seguretat i prevenció que s’apliquen des del Departament de Salut del Govern. Gràcies a això, estem vivint una tercera onada que té una tendència molt més continguda que les dues anteriors». En aquest sentit, va explicar que tot i la pressió sobre el sistema sanitari, la corba epidemiològica denota «certa estabilitat amb una discreta tendència a la baixa». També va apuntar que la taxa de reproducció del virus (Ro) al Principat segueix sent de 0,91; fet que significa que de cada 100 persones infectades, se’n contagien 91: «Que la Ro estigui per sota d’1 comporta que es redueixi de forma progressiva el nombre de casos diagnosticats».

En aquest sentit, Benazet va fer l’actualització de les dades sanitàries i va informar que actualment, a la planta de l’hospital hi ha 30 persones ingressades i a l’UCI, 13, 12 amb ventilació mecànica. També va apuntar que durant les darreres hores s’han detectat 58 casos nous. El total d’infectats registrats al país, doncs, ascendeix als 9.837, dels quals 7.751 estan actius en aquests moments. Pel que es refereix a les persones que estan ingressades a la planta Covid-19 habilitada al centre sociosanitari el Cedre, segueixen sent cinc, de les quals dues són procedents de Salita, una de la residència Albó i dues d’Urgències de l’hospital. Finalment, el ministre Salut va fer saber que en aquests moments hi ha 20 aules que estan confinades totalment i 46 que tenen aplicat un règim de vigilància activa o parcial. Pel que es refereix al cribratge que s’està duent a terme als mateixos centres, fins al moment tan sols s’han detectat 13 positius.

El titular de Salut també va fer esment a la campanya de vacunació i al context de la temàtica relacionat amb el proveïment del vaccí. Sobre l’últim, en concret va explicar que encara que Brussel·les hagi anunciat que té potestat per impedir vendre vacunes a països tercers, el subministrament dels materials a Andorra està garantit: «Nosaltres les anirem rebent en la mateixa proporció, més o menys, que Espanya o França». També va recordar que «la nostra via natural de subministrament és el projecte Covax –del qual forma part el vaccí d’AstraZeneca i Oxford i que va ser aprovat ahir per l’Agència Europea del Medicament–, del qual som socis des de l’estiu. Tenim la notificació, per part d’aquests, que rebrem vacunes de les farmacèutiques AstraZeneca i Pfizer a partir del mes de febrer. Tot i que no hi ha una previsió de data concreta, ens aniran arribant a través d’aquest procediment». Va afegir, pel que es refereix a les vacunes que subministren els països veïns i que procedeixen de la Unió Europea, que «tenim acords amb els països del voltant que ens proveiran de vacunes alhora que ells». Per últim, va assenyalar que «tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com la Unió Europea com altres estaments internacionals, han intentat evitar la compra individual de vacunes per evitar situacions de mercadeig descontrolat com va passar durant la primera onada amb els EPI.

Pel que es refereix a la vacunació al país, ahir va comparèixer públicament la cap d’àrea del Departament de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, que va anunciar que gràcies al fet que d’un flascó es poden obtenir més vacunes de les previstes, «hem pogut iniciar la segona fase de vacunació amb el primer grup, els majors de 70 anys». Tot i això, va apuntar que la quantitat és limitada i que de moment, es vacunarà a la gent que té 96 anys o més i que progressivament s’anirà baixant d’edat: «Es comença per a les persones de més edat inicialment i s’anirà estenent. A aquestes persones se les està trucant, se’ls dona hora i han d’anar a l’hospital a vacunar-se perquè el vaccí no es pot traslladar. Si hi ha persones que necessiten transport se’ls subministrarà». Vidal també va fer balanç de la primera fase de la campanya de vacunació i va explicar que de moment, s’han administrat 871 vacunes en total: «Les persones que han rebut les vacunes són residents dels centres sociosanitaris, professionals de la salut o sociosanitaris». Benazet, en referència a aquesta fase, va apuntar que «la primera fase és molt estratègica perquè protegeix els residents i els professionals que estan més exposats».

Mesures a Catalunya

El secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, va apostar, ahir, per mantenir el gruix de les restriccions aplicades al territori més enllà del pròxim 7 de febrer, tot i que «amb alguna obertura». Durant una entrevista a Televisió de Catalunya, va defensar prorrogar les restriccions per «reduir els malalts de les UCI» i evitar que un relaxament de les mesures comporti més brots amb les unitats de malalts crítics saturades.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT