PUBLICITAT

Els comerciants, preocupats per l’impacte de la passarel·la

L’estructura entre la plaça del Poble i el carrer de la Vall obre avui el pas a vianants

Per Helder Alves

Imatge de la nova passarel·la d’Andorra la Vella.
Imatge de la nova passarel·la d’Andorra la Vella. | Helder Alves

La presidenta en funcions de l’Associació de Comerciants del Centre Històric, Anna Riberaygua, es va mostrar preocupada pel possible impacte negatiu que pot atraure pel comerç del barri antic  la nova passarel·la i en aquest sentit va expressar que «nosaltres, com a comerciants volem un centre històric que sigui agradable, però no a qualsevol preu. Hi ha d’haver un plantejament global a mitjà i llarg termini del model que es vol. L’atractiu del centre històric és la seva bellesa i els seus valors, i per mantenir-los la solució no és la massificació de turistes, sinó un turisme responsable que s’adapti a la singularitat del nostre espai». I va afegir que «volem poder oferir als turistes i residents els valors patrimonials i culturals que envolten el centre històric». 

Encara que també va reconèixer que econòmicament parlant pot ser un bon estímul pels establiments de la zona. «Els petits comerciants som molt vulnerables. I de la mateixa manera que una petita cosa pot fer molt mal, una altra petita cosa també ens pot arribar a fer molt bé», va dir Riberaygua, que va qualificar la passarel·la d’un «bon enllaç directe entre la plaça del poble i el barri antic».
Des de l’associació també esperen més actuacions per part del Comú d’Andorra la Vella, i demanen «una segona part d’actuació per part del comú, que sigui una actualització i adequació de la zona de les places, com per exemple, de la plaça del poble». A més, va titllar la plaça de lloc «sense encant, que no hi ha gaire vida i que necessita una remodelació». També va recordar que aquesta petició de reforma ja la va fer l’associació al comú, en el marc del pla estratègic del centre històric. A més a més, des de l’entitat de comerciants assenyalen que la reforma de les places més petites del barri antic també entra dins de les recomanacions que van fer al comú. 
La nova passarel·la entre la plaça del Poble i el carrer de la Vall, a Andorra la Vella, obre avui el pas de vianants. La infraestructura, que connecta l’entorn del Consell General amb la plaça del Poble, a través del carrer de la Vall, crea una via de comunicació d’ús exclusiu per al trànsit de persones amb el barri antic de la capital.
El pas elevat té una longitud de 29,5 metres i una amplada de quatre metres, dibuixant una àmplia corba. El sòl està tractat amb un material de resina antilliscant per garantir la seguretat dels vianants. Les baranes laterals, d’1,95 metres d’alçada, són de vidre laminat i segueixen el mateix disseny que l’existent a la plaça del Poble. La passarel·la incorpora també enllumenat públic i ornamental. El pas es recolza en una pila central fonamentada en una base de formigó ancorada al terreny.
Una de les peculiaritats de la infraestructura és que, aproximadament al centre del pas, hi ha un mirador panoràmic en forma de voladís que sobresurt de l’amplada de la passarel·la. Es tracta d’un element de vidre trepitjable al sòl, que s’està acabant d’enllestir. Així doncs, a l’espera del subministrament del vidre, s’ha instal·lat un paviment metàl·lic provisional per tal de permetre l’accessibilitat en aquest punt. Quan els vidres siguin subministrats, reemplaçaran el paviment metàl·lic, de tal manera que a partir de llavors el terra del mirador serà transparent. La fabricació d’aquests vidres s’ha endarrerit a causa de la pandèmia.
La voluntat de la passarel·la és unir un espai públic rellevant com és la plaça del Poble amb els entorns de Casa de la Vall i el nucli antic d’Andorra la Vella, mitjançant un itinerari directe per a vianants. D’aquesta manera, el pas elevat permet assolir el doble objectiu de reforçar la connectivitat urbana i a la vegada potenciar l’atractiu turístic per als visitants, ja que fomenta el descobriment i el gaudi entre dos pols d’interès cultural i de lleure situats en proximitat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT