PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les transaccions immobiliàries cauen un 18,7% l’any passat

Per El Periòdic

Una imatge d’Andorra la Vella.
Una imatge d’Andorra la Vella. | Arxiu ANA

Les transaccions immobiliàries van caure un 18,7% el 2020. Així ho va posar en relleu l’estudi publicat pel departament d’Estadística que també va assenyalar que la Massana i Andorra la Vella són les parròquies en què baixen més, en termes relatius; en canvi la parròquia d’Escaldes-Engordany és l’única on es registra un increment.

En relació amb  el nombre de béns immobles transmesos l’any 2020 el volum ha disminuït el 13,4% respecte a l’any anterior, sobretot en el cas dels pisos, els habitatges unifamiliars, els terrenys i les places d’aparcament. Atenent el tipus d’obra, el total de béns immobles d’obra nova transmesos l’any 2020 ha disminuït el 93,3% respecte de l’any anterior. Els béns immobles transmesos de segona mà baixen el 13,1%, i només els locals comercials, els magatzems (naus) i els edificis presenten increments respecte a l’any anterior. Per parròquies, totes presenten disminucions en els béns immobles transmesos respecte de l’any anterior, excepte la parròquia de Canillo que marca un increment del 14,8% respecte del 2019.

Valor dels béns

Pel que fa al valor dels béns immobles transmesos, es registra una diminució del 15,1% respecte de l’any anterior, i el valor dels béns que han baixat ha estat el dels terrenys (amb un 30,1% menys); altres construccions (un 36,3% menys) i pisos (un 10,5% menys); per contra, el valor dels béns que s’incrementa de forma més important ha estat el dels edificis (un 166,5%), els locals comercials (un 46,4%) i els magatzems (un 40,3%). Segons el tipus d’obra, el valor dels béns immobles transmesos d’obra nova ha disminuït el 96,8%. El valor total dels béns immobles de segona mà també ha disminuït, el 14,9%, on el valor d’altres construccions disminueix el 36,3% i el valor dels terrenys i places d’aparcament el 26,7% com a disminucions més significatives respecte a l’any anterior. Per parròquies, només Canillo i la Massana registren increments, del 9,9% i 3,9% en el valor dels béns immobles transmesos durant l’any; la resta de parròquies reflecteixen disminucions en el valor dels béns immobles transmesos.

En referència a la superfície transmesa l’any 2020, el total s’ha reduït el 33,9% respecte de l’exercici anterior. Els edificis (161,4%) i els habitatges unifamiliars (34,3%) han estat els béns immobles que registren una positiva variació més elevada de la superfície transmesa; en canvi, els terrenys (50,4%), els pisos (14,5%) i les altres construccions (13,2%) veuen disminuïda la superfície transmesa de forma significativa. Segons el tipus d’obra, la superfície transmesa de béns immobles d’obra nova ha disminuït el 90% respecte de l’exercici 2019. Al seu torn, la superfície transmesa dels béns immobles de segona mà s’ha reduït en el 33,9%, i destaca la superfície de terrenys i places d’aparcament (un 47,4% menys) i la d’altres construccions (un 13,1% menys) que veuen disminuir significativament la superfície transmesa el 2020. Per parròquies, Ordino és l’única parròquia on incrementa la superfície transmesa, concretament, un 8,9%; a la resta de parròquies es produeix una disminució.

Pel que fa al valor d’habitatges i sòls transmesos, el preu mitjà per metre quadrat que més incrementa en termes relatius respecte l’any 2019 és el dels edificis (un 164,5% més), locals comercials (un 67,2% més), magatzems (un 45,5% més) i terrenys (un 40,9%). Pel que respecta als pisos, per parròquies el preu per metre quadrat que més incrementa en termes relatius és a Canillo (un 22,6%), a Sant Julià de Lòria (7,4% més) i a Encamp (7%). Per contra, a Ordino (-3,1%) i a Andorra la Vella (-3%) disminueix el preu per metre quadrat dels pisos, segons va informa l’ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT