La capital inicia el retorn de la taxa de radicació als afectats pel virus
El nombre d’establiments beneficiaris ronda els 2.000 i s’hi destinarà, en total, un milió d’euros aproximadament
Des d’avui i al llarg dels pròxims dies el Comú d’Andorra la Vella retornarà el 100% de la taxa de radicació comercial, higiènica i d’enllumenat a tots aquells establiments de la parròquia que últimament han vist la seva activitat alterada a causa de les restriccions de mobilitat que han emprès els països veïns amb l’objectiu de frenar l’expansió de la Covid-19. L’impost que es retornarà a partir d’avui correspon a l’equivalent al mes de novembre i desembre de l’any passat. La mesura, però, ja va beneficiar els afectats des del març del 2020. Així ho va explicar la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, que va recordar que des de la corporació «es treballa per estar al costat de la població. Sense necessitat de fer demandes, el comú retornarà aquests diners. L’ingrés de la part corresponent es farà on ja s’efectuen els tributs normalment. Andorra la Vella està al costat dels seus ciutadans i dels seus negocis».
Marsol no va poder concretar la xifra exacta de beneficiaris de la mesura, però va apuntar que rondarà els 2.000 establiments comercials, de restauració, etc. Aquesta xifra, traduïda amb diners suposa una inversió d’uns 300.000 euros pels dos últims mesos de l’any. Tot i això, Marsol va explicar que «En total, amb el que ja vam exonerar pels mesos de març, abril, maig i juny, parlem sobre un milió d’euros, aproximadament. Aquest és un import molt important». Va afegir per concretar qui obtindrà el retorn de la taxa, que «ho han determinat tècnics especialitzats del comú a partir d’uns criteris molt clars. Tot i això, volem obrir l’ajut al màxim, serem generosos, si hi ha algun sector que considera que també ha estat perjudicat estem oberts a rebre demandes i a valorar-ho». Sobre l’allargament d’aplicació de la mesura en el temps, la cònsol major va apuntar que el tribut de comerç i indústria habitualment es genera el mes d’octubre i que «per tant, tenim molts mesos al davant per analitzar la situació. Però volem seguir en la mateixa línia que hem seguit fins ara». Així, va donar a entendre que la mesura se seguirà aplicant si el context ho fa necessari.
D’hotels a habitatges
Quatre hotels d’Andorra la Vella passaran a ser habitatges de lloguer. D’aquesta manera, la parròquia comptarà amb una setantena de pisos que es posaran al mercat de lloguer. Així ho va comentar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va detallar que tres d’aquests canvis d’ús ja han estat autoritzats pel comú i aquesta setmana se n’aprovarà un quart. Aquesta setantena d’habitatges se sumaran als pisos a preu reduït que el Govern construirà a la parcel·la que el comú li va cedir abans de l’esclat de la pandèmia. Així, la corporació comunal ha autoritzat darrerament tres canvis d’ús d’hotels que es convertiran en habitatges i un quart passarà a aprovació aquesta setmana. Precisament, Marsol va destacar que la modificació legislativa que permet aquest canvi d’ús i que es va aprovar a finals de l’any 2020 està «donant molt bon resultat a Andorra la Vella» i, per tant, va considerar que és una modificació legislativa positiva ja que farà que la capital guanyi pisos de lloguer i juntament amb els que ha de construir el Govern «la situació» del mercat de lloguer «millorarà molt». A més, cal destacar que alguns dels establiments que han demanat aquest canvi d’ús són cèntrics, ja que n’hi ha un a la zona del Pui i un altre a Príncep Benlloch.Quant a la parcel·la que el comú ha cedit al Govern per a la construcció d’habitatges socials, la cònsol major va manifestar que li consta que «aviat» es convocarà el concurs per seleccionar un arquitecte que redacti el projecte i, per tant, va desitjar que durant els propers mesos es pugui començar a treballar per bastir el pròxim edifici residencial.
Andorra la Vella canvia la imatge corporativa
33 Els cònsols d’Andorra la Vella van presentar ahir la nova imatge corporativa de la parròquia. Segons va explicar Conxita Marsol, el nou logotip que identificarà la parròquia es volia fer públic per la fira però «lamentablement es va suspendre. Pensem que ara ja és el moment de treure-la a la llum perquè volem expressar esperança de futur. El símbol representa un camí». En concret, Astrié va apuntar que «la nova marca està basada en un símbol conceptualitzat que vol captar l’essència de la parròquia: dinàmica, amable i sostenible. El comú s’està esforçant per encarar la ciutat cap a les persones i el logotip simbolitza la transformació». En aquest sentit, el mateix va recordar que des del consistori es treballa a favor de la pacificació de la ciutat, «de retornar espais públics als ciutadans. És una marca conceptual, fàcilment aplicable. Volem que perduri en el temps». També va apuntar que a causa de la creació d’aquest símbol, l’ús de l’escut quedarà «restringit a actes i a aspectes més institucionals». Per altra banda, Marsol va informar sobre el llançament d’una campanya a través de les xarxes socials parroquials, a partir d’avui, que s’anomena Mirem endavant i que a través d’un vídeo, vol «apel·lar al sentit de la unió i de la força. Volem transmetre un missatge d’esperança perquè tornarem a ser un país atractiu com hem estat durant els últims anys».