PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els casos positius de coronavirus s’eleven en 42 les últimes hores

Carolina Darias és la nova ministra de Sanitat d’Espanya, en substitució d’Illa

Per El Periòdic

Un bomber rep la primera dosi de la vacuna Pfizer.
Un bomber rep la primera dosi de la vacuna Pfizer. | SFGA/JAViladot

La xifra de nous casos de SARS-CoV-2 detectats en les darreres 24 hores ha estat de 42, segons les dades fetes públiques ahir pel Govern. Amb aquests nous positius la xifra total de casos des que va esclatar la pandèmia se situa en 9.638 i les altes s’eleven a 8.774. Sortosament, no s’ha hagut de lamentar cap defunció en les darreres hores i la xifra es manté en 97.

Pel que fa als casos actius, se situen en 767, la qual cosa significa vuit menys que dilluns. En canvi, els hospitalitzats a planta s’incrementen en tres persones. Així, el total de malalts a planta de l’hospital és de 23 mentre que a l’UCI la xifra es manté estable amb 12 persones ingressades, 11 de les quals continuen necessitant ventilació mecànica.

A la planta Covid-19 del Cedre, la xifra també es manté estable respecte a dilluns, amb vuit persones ingressades, dues de les quals de Salita; dues de Sant Vicenç d’Enclar; una de la residència l’Albó i tres d’Urgències de l’hospital.

Des del Govern també van informar que dilluns es van administrar un total de 91 vacunes, totes a professionals de la salut de diversos àmbits: metges, infermeres, auxiliars, responsables de transport i tècnics sociosanitaris a domicili, que van rebre el vaccí a les instal·lacions del SAAS. Amb aquestes xifres, ja són 667 les persones que han rebut la primera dosi de la vacuna Pfizer.

A l’últim, pel que fa a la incidència del virus a les aules, cal destacar que actualment hi ha 63 amb vigilància activa (quatre menys que dilluns), 21 de les quals total i 42 de manera parcial. I altres 39 aules estan sota vigilància passiva, la qual cosa suposa tres menys que dilluns.

 

Illa dimiteix

D’altra banda, el ja exministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, va renunciar ahir al seu càrrec per dedicar-se a la campanya electoral a la presidència de la Generalitat de Catalunya, a la qual conconcorre pel PSC. «No em penedeixo de res del que fet, deixo les meves responsabilitats en el moment que ho haig de fer», va assenyalar Illa, en la seva última compareixença pública com a ministre, després de participar en el seu últim Consell de Ministres. Davant les crítiques per deixar el seu càrrec en plena tercera onada, el ministre va recordar que fins ahir a la tarda, que Pedro Sánchez va comunicar el seu cessament, s’ha dedicat al «101 per cent a la seva tasca com a ministre». La seva successora  és Carolina Darias, fins ara titular de Política Territorial, i el lloc que la dirigent canària deixa vacant el passa a ocupar Miquel Iceta, primer secretari del PSC. 

Així mateix, Illa es va mostrar convençut que, amb les mesures de restricció que estan posant en marxa les comunitats autònomes, no té «cap dubte» que el creixement actual de contagis al país veí del sud es frenarà. I, quant als retards de subministrament en les vacunes que estan provocant Pfizer i AstraZeneca, va apuntar que el govern no és partidari de mesures unilaterals, com planteja realitzar Itàlia, sinó de «exigir conjuntament», en el si de la Unió Europea (UE), que les farmacèutiques compleixin amb els contractes signats.

Per últim, cal destacar que els catalans, que des del passat 7 de gener només poden sortir de la seva localitat de residència per motius molt justificats, podran trencar aquest confinament municipal durant la pròxima campanya de les eleccions del 14 de febrer per a assistir a actes i mítings de partits. La portaveu del govern català, Meritxell Budó, va confirmar que aquesta és una de les excepcions que figura en la declaració autoresponsable que la Generalitat obliga a signar a aquelles persones que han d’abandonar la seva població per alguna raó. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT