PUBLICITAT

La Unió de Bars reclama que s’agilitzin les ajudes al sector

Apunten que han constatat un augment d’inspeccions de Salut

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d’arxiu de la terrassa d’un bar l’estiu passat.
Foto d’arxiu de la terrassa d’un bar l’estiu passat. | El Periòdic

La Unió de Bars constata un increment en el nombre d’inspeccions que duu a terme la Policia als locals de restauració. Així ho va explicar el representant de l’associació, Francesc Medina, a una entrevista a Ràdio i Televisió d’Andorra ahir al matí: «Les inspeccions han començat aquesta setmana, són contínues i estan sent efectives i trobem que està molt bé que se’n facin. Som partidaris del mètode. A més a més, traient excepcions, complim de manera estricta amb tota la normativa». En la mateixa línia, Medina va explicar que la Unió de Bars ja va reclamar, el mes d’octubre passat, que s’apliquessin inspeccions per demostrar que al sector es compleixen les mesures: «Som els primers que tenim clar que ho fem bé i no volem seguir sent el centre cada vegada que pugen les dades epidemiològiques de la pandèmia». A banda d’això, el representant de l’entitat va retreure «lentitud» pel que es refereix a la resposta de l’Executiu davant els problemes dels treballadors de la restauració derivats dels efectes de la pandèmia explicant que «hem tardat tres mesos a prendre mesures» i va apuntar que «per desgràcia el virus és de tots. Volem que les mesures siguin comparatives i efectives amb tothom. Falta previsió veient el que portem al darrere i veient el que ens ve». També va reclamar claredat en els missatges de l’Executiu.

Per altra banda, Medina va apuntar que des de l’associació reclamen «una revisió de les ajudes econòmiques perquè s’agilitzin. Els locals d’oci, per exemple, porten des del març tancats, cal agilitat. N’hi ha algunes que s’han accelerat i n’hi ha d’altres que estan penjades per defectes de forma. El Ministeri d’Economia es va comprometre a fer un seguiment, però entre les festes de Nadal i la quantitat de demandes, tot va molt lent». En aquest sentit, va remarcar que, per exemple, fins aquesta setmana les ajudes de la CASS no s’han posat a disposició ciutadana per tramitar-les en línia: «Hem demanat una finestra única, no podem estar amb dossiers tres o quatre mesos. Defensem la nostra feina i respectem la del Govern, però agilitzem-ho. Les ajudes arriben tard i en comptagotes». Un dels factors que segons Medina comporta que hi hagi una necessitat d’accelerar els tràmits per fer efectives les ajudes ve del fet que no hi ha turistes: «No hi ha turistes. Hi ha locals que han arribat al sostre i altres han demanat ajudes a particulars per mantenir-se. Si la temporada d’esquí no aixeca el vol, la cosa no anirà bé». Referent al mateix, el representant de l’associació va explicar que s’han posat en contacte amb els grups parlamentaris per també fer pressió sobre l’acceleració dels tràmits.

Finalment, Medina va apuntar que pel que es refereix al client, «hem notat un canvi en els hàbits de consum. Ens estem tornant més antisocials. Els clients són efímers. La primera vegada que ens vam quedar a casa la gent tenia moltes ganes de sortir, però ara quedar-se a casa ja s’està convertint en un costum. La sensació és que la gent tardarà a recuperar la confiança per tornar a sortir com abans». També va realçar el fet que els bars i els restaurants no tan sols són «llocs de cervesa. Som llocs de trobada. Als bars s’hi fan reunions de tota mena».

PUBLICITAT
PUBLICITAT