PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet apunta a una estabilització dels contagis de coronavirus diaris

La defunció d’un pacient ingressat a la planta de l’hospital suposa la víctima 97 al Principat

Per Lídia López

Un moment de la compareixença d’ahir, amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
Un moment de la compareixença d’ahir, amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. | SFGA / JAVILADOT

El nombre de nous contagis al dia s’ha estabilitzat a Andorra. Així ho va considerar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant l’actualització sanitària d’ahir. D’aquesta manera, els 47 casos nous registrats van reiterar aquesta tendència al manteniment de les infeccions al voltant de la cinquantena de casos, i que de retruc, han provocat un lleuger descens de la taxa de reproducció a 0,99. «La sensació que tenim és que hi ha una estabilitat de casos al dia», va assegurar Benazet, que va contrastar aquesta situació amb el fet que «hem augmentat molt el nombre de tests i això hauria pogut portar una escalada en els diagnòstics, però no ha estat així».

Així, entrant al detall de l’actualització epidemiològica, el total d’infectats al Principat des del març ha estat de 9.596 persones, de les quals, 775 eren ahir actives –26 menys que la jornada anterior–. D’altra banda, la pressió a l’hospital va baixar en quatre pacients que restaven a la planta fins a les 20 persones, i a l’UCI es van mantenir els 12 ingressats, si bé va créixer en un usuari la respiració mecànica i ja n’eren 11. A l’àrea Covid del centre sociosanitari del Cedre es van donar cinc altes, rebaixant els padrins ingressats als vuit: dos de Salita, dos de Sant Vicenç d’Enclar,un de l’Albó i tres del servei d’Urgències de l’hospital. Tanmateix, el total d’altes acumulades fins ahir era de 8.724.

La xifra més negativa de la jornada va ser la defunció d’una de les persones que restaven a la planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, elevant els òbits per la pandèmia del coronavirus a 97.

Pel que fa a la població escolar, el Govern va informar que el total d’aules afectades eren 111: 67 sota vigilància activa –19 de total i 48 de parcial–, i 44 en vigilància passiva. D’altra banda, en relació amb els tests realitzats en el marc del cribratge a la comunitat, el titular de Salut va informar que la darrera setmana es van dur a terme 3.282 proves que van servir per trobar 13 positius, i que el total acumulat fins a la data era d’11.215 tests i 35 infectats. I vinculat als cribratges poblacionals, Benazet va confirmar que ja havien arrencat les proves al sector de treballadors de cara al públic, com pot ser el comerç, les estacions d’esquí, o la restauració, si bé encara no disposava de dades al respecte.

Més de mig miler de vacunats

Paral·lelament, el ministre també va compartir que la campanya de vacunació avançava a bon ritme, i que ja havien rebut la primera dosi un total de 567 persones del món sanitari i sociosanitari, tant usuaris com professionals. En aquest sentit, i preguntat per la premsa, Benazet va afirmar que no havia rebut cap notificació per part de Covax pel que fa a possibles retards en l’entrega de les 26.400 vacunes comprades per Andorra, després que dies enrere la farmacèutica AstraZeneca anunciés endarreriments en les entregues promeses a la Unió Europea. En canvi, el ministre va anunciar que Covax els havia enviat una nota on anunciaven que a partir de febrer, també disposaran de vacunes de Pfizer.

No obstant això, el Govern encara no té un calendari marcat per a l’arribada de noves dosis dels vaccins. Així, l’entrega de Covax segueix prevista pel primer trimestre d’enguany; el conveni amb França per les vacunes de Moderna encara no s’ha signat; i Espanya no ha donat cap nova data. I és que, cal recordar que, tal com va reiterar el titular de Salut, arribaran «en la mateixa proporció que en disposi la població espanyola» i fins a la quantitat de 30.000 dosis acordades.

Finalment, sobre l’estratègia que està desenvolupant el Principat per la campanya de vacunació, el ministre va exposar que s’està vacunant a les persones que no han passat la malaltia en primer lloc, i s’està monitoritzant als possibles beneficiaris d’aquesta primera fase que la van  patir per veure si disposen d’anticossos. En aquest sentit, Benazet va apuntar que el ministeri ha calculat al voltant del 22% la gent del país que s’hauria infectat de la Covid.

PUBLICITAT
PUBLICITAT