Escaldes-Engordany
La Massana aportarà tres milions d’euros més a la societat EMAP
L’estació aconsegueix només un 6% de la facturació habitual per la pandèmia
El Comú de la Massana farà una aportació extraordinària per valor de 3.000.000 d’euros a la societat EMAP per fer front a la mala situació econòmica que la pandèmia del coronavirus ha provocat als camps de neu de Pal i Arinsal. La corporació va aprovar ahir, durant la sessió ordinària de gener del Consell de Comú, el crèdit que es finançarà mitjançant la disminució de tresoreria.
«El comú té la missió de garantir la viabilitat de l’estació, per això aportem aquests diners, per fer front al pagament de proveïdors i al dia a dia», va declarar la cònsol major massanenca, Olga Molné, que també va apuntar que «la situació generada per la pandèmia afecta l’economia de les estacions d’esquí». «Són moments de decisions molt difícils i teníem dues opcions: tancar completament o obrir parcialment pel públic local. Vam optar per la segona opció, perquè generava mobilitat interna i activitat als comerços locals», va recalcar Molné, que també va reconèixer que «aquesta decisió també implica més despeses».
En aquest sentit, el conseller de Finances, Jordi Areny, va exposar que ja durant els mesos d’estiu, l’estació va tancar la temporada amb una facturació el 30% inferior a la d’altres campanyes, una xifra que pel conseller, s’ha donat en general al país, ja que «tots els negocis –a excepció de sectors molt concrets– tenen pèrdues importants». Així mateix, la previsió que el comú i la societat explotadora han fet per la temporada de neu d’enguany és «una facturació d’un 6 o 7% d’altres anys, però una despesa del 30% en comparació al curs anterior», a banda que el conseller també va destacar que «el 90% de la clientela de l’estació és de no residents», i aquests difícilment podran visitar-la. D’aquesta manera, si bé la decisió de tancar el sector d’Arinsal «permet reduir 1,5 milions la despesa mensual», hi ha un seguit d’obligacions econòmiques que s’han de complir. Així mateix, Areny va detallar que en l’import de tres milions s’hi inclouen les necessitats de l’estació massanenca fins al 31 de març, i que es revisarà trimestralment la tresoreria.
Però aquestes despeses comencen a pesar a la corporació, i malgrat que el conseller de Finances apuntés que «el crèdit no suposarà endeutament», el comú ha començat a treballar en altres fórmules per cobrir les despeses dels camps de neu. Per això, la cònsol major va informar que el seu equip està mantenint reunions amb el Govern per tal de «buscar solucions per l’estació». D’altra banda, Molné també va reconèixer que en les trobades mantingues tant amb l’Executiu com amb Ski Andorra, no s’ha previst cap moviment en relació amb un suposat tancament de les pistes, perquè «la idea és seguir treballant amb la gent d’Andorra, l’esquí escolar i els clubs». «Ningú pot aguantar gaire més temps en aquesta situació. És obvi que a partir del 31 de març, tot i que el comú té la tresoreria sanejada, haurem de fer altres estratègies», va dir Areny.
Encara vinculat a la situació de les pistes, la cònsol també va confirmar que la corporació manté contacte constant amb l’Associació de Promoció Turística d’Arinsal i Erts (Aptae) i el Quart d’Arinsal per «fer sinergies conjuntes» i fer front a la complicada situació que ha restat la població massanenca.
Nou accés al Comapedrosa
A la mateixa sessió, el Comú de la Massana també va aprovar convocar un concurs per a les obres d’embelliment de l’entrada del Parc Natural del Comapedrosa per, segons el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde, «donar una entrada més digna» a la zona, i també «evitar les confusions d’alguns visitants».
A més, també es va aprovar l’adjudicació de les obres de manteniment de l’abocador de Beixalís per 257.068 euros; una partida per l’enllumenat públic de 205.720 euros; i la subvenció a la llar d’infants Causes Pies, per un import de 170.000 euros.