PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La incidència del virus creix a les aules pels resultats dels cribratges

El manteniment de la xifra de contagis diaris fa que, de moment, no s’apliquin més restriccions

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment de la roda de premsa d’actualització d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment de la roda de premsa d’actualització d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

L’afectació del coronavirus ha anat creixent progressivament des de la tornada a les aules després de les festes de Nadal. Així, emmirallant la lleugera tendència a l’alça dels contagis, les aules sota règim de confinament també han anat augmentant.

Segons va apuntar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant l’actualització de les dades epidemiològiques d’ahir, les aules sota vigilància activa eren 55: 10 de totals i 45 de parcials. A més, també hi havia 37 aules en vigilància passiva. L’explicació del ministre a aquest increment es troba en el major rastreig del coronavirus mitjançant el cribratge amb tests d’antígens que setmanalment s’ofereix, i que va guanyant adhesió a mesura que passen els dies. Així, ja s’han trobat 35 positius gràcies a aquest sistema. Però, tal com va recalcar Benazet, a banda de frenar els contagis als centres escolars, aquesta cerca del virus també provoca que hi hagi «més afectació en confinaments d’aules».

En qualsevol cas, el titular de Salut va reiterar el missatge al conjunt de la població escolar perquè faci ús dels tests, així com va recordar al conjunt de la població que encara hi ha disponibles unitats dels autotests adquirits pel Govern per repartir entre la població durant el Nadal. Es podran recollir fins al 29 de gener.

Una quarantena de casos nous

En relació amb l’actualització de les dades, el ministre va informar que el total d’infectats per la Covid a Andorra era de 9.416 persones, de les quals 37 eren casos nous respecte del dia anterior. Els actius eren ahir 786, i d’aquests, hi havia 34 ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 23 a planta i 11 a l’UCI, tots ells ventilats. Així mateix, a la planta Covid del Cedre, hi restaven 15 pacients: cinc de Salita, cinc de Sant Vicenç d’Enclar, un de l’Albó i quatre d’Urgències. Per últim, el total d’altes era de 8.537 i les defuncions es van quedar en les 93.

En aquest sentit, Benazet va apuntar que «la taxa de reproducció està molt aplanada», i per això, per ara, s’ha optat per mantenir les mesures de protecció pel coronavirus sense canvis, després de la petita modificació que van anunciar el darrer dilluns, el mateix ministre acompanyat del cap de Govern, Xavier Espot. En concret, es va detallar la definició de nucli familiar a l’hora de permetre més clients per taula a bars i restaurants, i també, van anunciar que s’intensificarien les inspeccions. «La nostra lluita és intentar mantenir els sectors econòmics oberts però amb mesures, i perquè això pugui seguir, cal responsabilitat individual de tots», va declarar Benazet.

D’aquesta manera, el titular de Salut va compartir que l’Executiu està «molt pendent de l’UCI», malgrat que estigui dimensionada a 22 llits, ampliables a 38, i per tant, encara resti marge per no considerar que hi ha una situació de perill.

Més de 300 vacunats

En referència a la campanya de vacunació contra el coronavirus, el ministre va informar que s’havien acumulat 336 vacunats fins dijous, i que ahir, s’estava vacunant la part no afectada per brots de les residències de Salita i Sant Vicenç d’Enclar. «Portem un molt bon ritme», va assegurar Benazet.

Així mateix, el titular de Salut també va anunciar que gràcies a la bona adquisició de xeringues que va fer el servei de compres del SAAS, cada vial de Pfizer està permetent vacunar a sis persones, fent que amb el primer lot, s’arribi als 1.200 vacunats. No obstant això, de cara als propers enviaments, la farmacèutica ja ha anunciat que mantindrà el preu, però enviarà menys vials.

Encara vinculat a la campanya de vacunació, el ministre va compartir que l’11% de professionals del SAAS ha declinat, per ara, rebre la vacuna. Tot i això, Benazet es va mostrar confiat que a mesura que passi el temps, la xifra es reduirà i hi haurà més acceptació.

Finalment, preguntat per la premsa sobre les noves restriccions per a l’entrada de turistes des de França, que demanarà una PCR negativa a tothom que arribi en avió, el ministre va assegurar que el Govern estava en contacte amb l’ambaixador gal i l’administració francesa per tal de conèixer l’abast de la mesura, si bé es va mostrar comprensiu al fet que els països optin per «blindar-se més». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT