PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els nous positius s’enfilen per sobre del centenar en 24 hores

Un cúmul de resultats justifica la xifra, ja que la Ro es manté vora l’1

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un instant de l’actulització d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un instant de l’actulització d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

Andorra va incrementar ahir les xifres d’infectats per coronavirus en 114 persones. D’aquesta manera, el total de casos registrats al Principat des de l’inici de la pandèmia va arribar als 9.308. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va aclarir que la xifra seguia la línia de «resultats dentats», destacant la quarantena de casos del dia anterior, i va apuntar que probablement «es va donar per un cúmul o retard dels resultats» que va fer que arribessin de cop. Per això, va considerar més oportú «observar la perspectiva de diversos dies».

En aquest sentit, Benazet va compartir que la Ro es mantenia pràcticament idèntica a la de dilluns, amb una taxa d’1,05. Així mateix, els actius havien crescut en 64 persones respecte de la jornada anterior, fins als 817 casos. D’aquestes, els ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell eren 40, augmentant en quatre pacients els situats a planta, amb 29, i mantenint-se en 11 ingressats a l’UCI, nou d’ells ventilats. D’altra banda, l’àrea Covid del Cedre mantenia els 17 pacients: cinc de Salita, 10 de Sant Vicenç d’Enclar, un de l’Albó i un d’Urgències.

Per cloure l’actualització sanitària, el ministre també va compartir que el total d’altes registrades era de 8.399, i que, afortunadament, no es va produir cap decés i la xifra de defuncions es mantenia en les 92.

En relació amb la població escolar, el titular de Salut va compartir que hi havia 45 aules sota vigilància activa, 7 total i 38 parcial, i 33 classes més en vigilància passiva. Així mateix, també va detallar que el cribratge escolar via tests d’antígens acumulava ja 7.953 proves amb 22 positius, i la darrera setmana se n’havien fet 2.086 amb sis positivitats. A la vegada, va tornar a fer el crit al sector per demanar «el màxim d’adhesió possible».

No augmenten les restriccions

Pel que fa a les mesures sobre els bars i restaurants, que el dilluns ja van patir una modificació al voltant de la consideració de nucli familiar i d’un anunci de majors inspeccions, Benazet i el ministre Portaveu, Eric Jover, van informar que no patirien noves restriccions addicionals. 

I pel que fa al comunicat que la Unió de Bars va fer públic manifestant el seu neguit i que se sentien novament culpabilitzats, Jover va declarar que «sabem que estan passant un mal moment, però hi ha una evidència i és que quan s’aixeca el port de la mascareta, hi ha més risc de contagi». En aquest sentit, el ministre Portaveu també va recalcar que s’han activat un seguit d’ajudes per intentar pal·liar el cop econòmic de la situació, i va recordar que «el règim que tenim és més laxe que el d’altres països», on en moltes ocasions, s’ha optat per tancar.

Encara sobre les inspeccions, el Govern va informar que el Consell de Ministres va acordar habilitar diferents inspectors adscrits a l’Administració General perquè puguin realitzar inspeccions de compliment de les mesures.

De fet, ahir el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, i el conseller general Roger Padreny, van mantenir una trobada telemàtica amb els representants de la Unió de Bars, Francesc Medina i Heiko Kirchner, per copsar les demandes que han fet arribar a l’Executiu i compartir els neguits pel context actual.

Per últim, i al voltant de les noves imposicions sobre el tipus de mascareta que cal utilitzar que s’han donat en països com França o Alemanya, Benazet va avançar que el departament està estudiant requerir mascaretes quirúrgiques o FFP2 en indrets més sensibles com els espais tancats, perquè algunes de les casolanes no són tan efectives per les variants més infeccioses del virus. H

PUBLICITAT
PUBLICITAT