PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Educació treballa per ampliar els cribratges a més cicles escolars

Vilarrubla reitera que la decisió de tornar a classe va ser correcta

Per El Periòdic

Alumnes i una professora a l’inici del curs escolar, a Sant Julià de Lòria.
Alumnes i una professora a l’inici del curs escolar, a Sant Julià de Lòria. | El Periòdic

Amb la represa del curs aquest mes de gener han tornat els cribratges massius a les escoles. De moment, s’estan fent a la formació professional, batxillerat, universitats i segona ensenyança. Però tant el Ministeri d’Educació com el de Salut «tenen damunt la taula» que aquests cribratges es vagin ampliant a altres cicles. D’aquesta manera, tan aviat com sigui possible, es començarà a cribrar els alumnes de tercer cicle de primera ensenyança, segons va explicar la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla.

En aquest sentit, la ministra va dir que anar «baixant» de cicles és una qüestió de logística, ja que cal tenir en compte que s’ha de mobilitzar molt personal: només amb els cribratges que es fan ara com ara, la població d’alumnes a la qual es podria arribar és de 6.000, i si s’afegís la primera ensenyança s’estaria en els 11.000. D’aquesta manera, el que es pretén és que si s’organitza el dispositiu «no hi hagi disrupcions en el procés» per tal que el funcionament de l’estratègia «no sigui el pretext per no adherir-nos a aquesta acció».

A més, des del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior se sumen a la crida feta divendres pel ministre de Salut perquè «l’adhesió» a aquests cribratges sigui massiva. «Aprofitaria per fer un crit a la solidaritat, a l’adhesió de tots els alumnes i docents, a què vagin a cribrar-se cada setmana al seu centre escolar», va destacar la titular d’Educació, que va reconèixer que, per ara, aquesta adhesió «no és tan alta» com els agradaria. «Els cribratges ens donen cada vegada més eines per saber com està la situació i ens permeten actuar molt ràpidament a l’hora de confinar», va reivindicar Vilarrubla, que tot i que va recordar que aquestes proves són voluntàries, «són importantíssimes per evitar confinaments». D’aquesta manera, va refermar que si els percentatges poguessin ser «del 80 o el 90%» això «ajudaria molt a contenir la situació sanitària i a que tot es pugui fer amb més normalitat».

La ministra també va valorar el fet que als cribratges que s’han fet s’estiguin registrant molts pocs positius. Això, va afegeir, ve a ratificar la teoria dels científics que els infants es contagien menys, i va remarcar que també serveix per obtenir «una fotografia del que pot estar passant a casa d’aquests alumnes». Per això, va admetre que a mesura que es vagi «fent pedagogia d’això anirà havent més gent» que opti per fer-se la prova. A més, va defensar que cal tenir en compte que «som afortunats», ja que a Andorra es pot gaudir d’aquestes proves de manera gratuïta i «fàcil», i per tant, va animar a aprofitar aquesta «oportunitat».

Aules confinades  

I pel que fa a les aules confinades des de l’inici del curs, la ministra va reconèixer que en algun moment va considerar que la xifra era molt alta, però va afegir que el fet d’introduir mascaretes a edats més joves va fer que el primer trimestre s’acabés «amb força normalitat». «Podríem haver agafat criteris diferents i no hauríem confinat tant, però les decisions es prenen sospesant pros i contres, i el fet de ser molt estrictes, que amb un sol positiu ja hi hagi l’aula confinada, ha volgut dir més confinaments, però segurament hem contingut més la propagació del virus», va afirmar la ministra. Alhora, Vilarrubla va defensar la decisió que es va prendre al setembre perquè les classes arrenquessin amb normalitat. «Jo crec que vam prendre la millor decisió que es podia prendre», va remarcar, tot defensant que els inconvenients que els alumnes es quedessin a casa eren molts més que no pas els avantatges. «Per mi la valoració és molt positiva perquè hem aconseguit que els nostres alumnes majoritàriament hagin anat tots els dies a escola», va manifestar. A més, també va recordar que abans d’iniciar-se les classes, es van fer testos massius a personal i alumnes, i que al llarg dels mesos s’han anat adaptant mesures com per exemple l’ús de la mascareta a classe, per seguir evitant contagis. De fet, pel que fa a les mesures, va destacar que: «hem anat aprenent aquests mecanismes, els alumnes s’estan comportant molt bé, han interioritzat molt bé les normes i els docents han fet un esforç molt important» per vetllar per les mesures sanitàries.

I pel que fa als mesos que queden per endavant, Vilarrubla va manifestar que la «voluntat és mantenir al màxim el sistema actual i l’aposta que vam fer al setembre, que és la bona, de mantenir al màxim les escoles obertes i que realment sigui l’últim servei essencial, o dels últims, a tancar-se». «Tots hem vist que les escoles són essencials i que els nens han d’anar a escola», va concloure, segons va informar l’ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT