PUBLICITAT

El Govern vol impulsar la producció ecològica el primer trimestre de l’any

El decret atorgarà ajudes per als productors que vulguin adherir-se

La ministra Sílvia Calvó i el director d’Agricultura, Josep Casals.
La ministra Sílvia Calvó i el director d’Agricultura, Josep Casals. | ANA/ARXIU

El Govern preveu tenir durant el primer trimestre d’aquest any enllestit el decret per posar en marxa els ajuts directes per als productors que vulguin fer la reconversió per anar cap a la producció ecològica i també treure el concurs per trobar una empresa certificadora. Així ho va posar en relleu el director d’Agricultura, Josep Casals, que va destacar que llavors ja es tindran les eines perquè cap a «mitjans d’any» hi pugui haver les primeres sol·licituds en ferm per obtenir el segell que acrediti aquest tipus de producció, una certificació que empara el reglament relatiu a la producció ecològica que es va aprovar al mes de setembre. Tal com va reconèixer Casals, aquest segell «ha aixecat molt d’interès» entre el sector primari i els productors. De moment, però, encara no hi ha «demandes efectives». Casals va recordar que el procés de reconversió per optar a la producció ecològica és feixuc i comporta uns determinats «sobrecostos». És per aquest motiu que des de l’Administració es va optar per impulsar ajudes directes i indirectes per als productors que vulguin fer aquest pas. 
Els ajuts directes, va recordar Casals, suposaran imports d’uns 3.000 euros per hectàrea i ara es treballa també per definir altres tipologies. L’ajut indirecte serà el suport per a la certificació. Per això, el Govern traurà un concurs internacional per trobar una empresa certificadora. El que es pretén, va assegurar el director d’Agricultura, és que sigui una entitat de prestigi i reconeguda tant a Andorra com a fora. De fet, la intenció és que els passos que facin els productors els permeti també aconseguir l’eco-fulla europea. Des de l’Executiu van considerar que aquesta externalització farà que el procés sigui «més àgil i més efectiu», va assegurar Casals. El responsable del Departament d’Agricultura va defensar que amb aquesta certificació l’executiu aposta «per la diversificació del sector» i afirmava que si es comencen a rebre les sol·licituds a mitjans d’aquest 2021 en un parell d’anys hi podria haver ja al mercat els primers productes amb segell de producció ecològica a Andorra. Va recordar que qui aposti per aquest tipus de producció ha de complir amb uns requisits molt estrictes, ja que la finalitat última és que el consumidor tingui una «garantia» de qualitat. A més, afirmava que es donarà «un valor afegit» als productes del país i ajudarà el sector primari, tenint en compte que aquest tipus de producció cada vegada té «més adeptes», ja que cada cop hi ha més ciutadans que tenen «un compromís amb l’entorn» i amb la lluita contra el canvi climàtic. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT