PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les accions de protecció per a la Covid anul·len el virus de la grip

La campanya de vacunació ja porta prop de 2.000 dosis més que l’any passat

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’una persona rebent la vacuna de la grip durant una campanya passada.
Imatge d’arxiu d’una persona rebent la vacuna de la grip durant una campanya passada. | Maricel Blanch

Les mesures de protecció contra la Covid estan evitant que es donin casos de grip. Així ho va compartir la cap d’àrea del Departament de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, que va assegurar que «les mesures de protecció que estem prenent per no transmetre ni contagiar-nos de la Covid aconsegueixen el mateix benefici per la grip».

Segons la responsable de Prevenció, fa tot just dues setmanes es va notificar una sospita clínica de grip que finalment va ser descartada. D’aquesta manera, en el que s’ha desenvolupat ja de temporada gripal –que s’estima que comprèn el període entre la setmana 40 de l’any i la 20 del següent– no s’han manifestat casos al Principat. «No hem identificat que el virus de la grip estigui circulant a Andorra», va reiterar.

«La transmissió d’aquesta malaltia, així com d’altres virus respiratoris que tenen les mateixes vies de contagi, queda principalment frenada per l’ús de la mascareta i també per accions com el rentat freqüent de mans», va recalcar Vidal. Així mateix, el seguit de recomanacions que es fa des de Salut i que a cada compareixença recorda el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que inclouen la distància entre persones i la ventilació dels espais tancats, també influeixen en una menor persistència dels virus com el de la grip o la Covid, que tal com va descriure la cap d’àrea «es transmeten per les gotes que fem al respirar».

Més vacunes enguany

De fet, durant aquesta campanya gripal s’han administrat més dosis de la vacuna al país que al 2019-2020. Concretament, si l’any passat el tancament es va donar amb un total de 6.582 vacunes posades, Vidal estima que actualment ja se n’han administrat unes 8.450, que segons la mateixa cap d’àrea, suposa un «increment substancial» corresponent a un 28% més de dosis.

Aquesta variació es dona amb l’objectiu de seguir protegint la població de més risc, ja que la grip és igualment per ells una malaltia que els pot generar complicacions severes, i encara més tenint en compte que enguany coincideix amb la pandèmia mundial del coronavirus. Això també ajuda, de retruc, a evitar ingressos i permetre tenir el sistema sanitari disponible per atendre la Covid.

Per últim, Vidal va puntualitzar que aquesta situació no tan sols passa a Andorra, sinó que «a altres països han notificat un nivell basal de grip», confirmant l’eficiència de les mesures que prenem. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT