PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Una de cada tres persones està disposada a vacunar-se

El primer motiu per a negar-s’hi és la desconfiança

Per Lídia López

Un de cada tres ciutadans (32%) està disposat a vacunar-se contra la Covid-19 tan aviat com en tingui disponibilitat. Aquesta és una de les conclusions de l’enquesta del Tercer Observatori del 2020 elaborat pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) i que ahir va presentar el seu director, Joan Micó. 

Així mateix, a diferència d’altres indrets on s’ha fet aquesta pregunta a la població, el CRES va desglossar les respostes negatives en tres grups, on es va poder observar que quasi el 38% dels enquestats no es vol vacunar de forma immediata per no ser com un «conillet d’índies»; un 16% va dir que no ho faria de seguida però sí més endavant, donant així preferència a altres col·lectius; i finalment, un 7% no es vol vacunar ni ara ni més endavant. «Vam voler graduar les respostes negatives, però si s’agrupen –una suma del 61%– els resultats no són tan diferents als d’altres països», va destacar Micó, que també va compartir que «crec que el recel anirà disminuint a mesura que es vagi posant» i per això «serà interessant seguir-ho preguntant».

Entrant al detall de les respostes, els homes estan disposats a vacunar-se de seguida en una major proporció que les dones, amb una diferència d’un 40% ells respecte del 23% elles. Per edats, les franges de 40 a 54 anys i més de 55, amb prop del 35% de les opinions, es vacunarien immediatament, mentre que la meitat de les persones de 25 a 39 anys prefereix esperar a veure’n l’evolució. Els més joves, de 18 a 24 anys, han respost en un 35% dels casos que prefereix donar pas primer a altres col·lectius.

En aquest sentit, entre els motius que al·leguen les persones contràries a la vacunació, un 31% diu que no confia en el vaccí, un 14% apunta que vol esperar a veure els resultats d’aquesta, un 14% diu que és antivacunes i un 11% creu que tot és una farsa i un complot de les farmacèutiques.

Efectes al dia a dia 

Els enquestats també van reconèixer estar preocupats per qüestions derivades de la pandèmia, destacant en ordre descendent les restriccions frontereres (87%), la saturació dels serveis sanitaris (84%) o les persones que incompleixen les mesures (84%). I, malgrat aquest darrer punt, un 86% de la gent va considerar que la major part de la ciutadania estava reaccionant amb civisme i solidaritat envers la situació.

A més, també havia canviat els hàbits d’algunes persones, que a banda de les mesures decretades, un 75% assegurava que tenia cura de no tocar coses d’allà on anava o un 18% apuntava que estava pràcticament aïllat i que només sortia per necessitats bàsiques com adquirir productes o anar a consultes mèdiques. 

Finalment, en relació amb els efectes sobre les persones, un 59% assegurava que la Covid l’havia afectat bastant o molt a la vida personal, i un 63% a la vida social. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT