Més de la meitat dels enquestats són partidaris de mantenir l’horari d’estiu
Els detractors de la fracció d’hivern consideren que el dia és molt curt
Un 56% de les persones que resideixen a Andorra preferiria mantenir permanentment l’horari d’estiu. Així s’observa als resultats de l’enquesta del Centre de Recerca Sociològica (CRES) en el marc del Tercer Observatori del 2020. De les opinions restants, un 20% seria partidari de mantenir el sistema actual, incloent-hi els dos canvis anuals al març i a l’octubre, i només un 8% dels enquestats es declinaria per deixar sempre l’horari actual, el d’hivern.
Aquesta preferència a l’horari estival també es manifesta quan es demana un posicionament a les persones que optaven per mantenir el sistema actual, amb el favor del 80% respecte del 12% al d’hivern. Aquestes xifres contrasten notablement amb l’entorn europeu, que només és similar a Portugal, on el 79% dels satisfets amb l’actual sistema optaria per l’horari d’estiu, però que marca un 58% a Espanya, un 51% a França i un 56% de mitjana a la Unió Europea (UE).
En la mateixa línia, mentre que el 40,5% de les respostes considera positiu o molt positiu el canvi que es fa al març, i un 17% negatiu o molt negatiu, el de l’octubre només té un 9,2% de valoració positiva i un 43% de negativa. El principal motiu que al·leguen els enquestats contraris al canvi a l’horari d’hivern és que el dia és molt curt i es fa de nit molt d’hora, mentre que els detractors de l’horari estival valoren negativament que se’ls fa difícil adaptar-se al canvi, pel que fa al son o als àpats.
Finalment, els que opten per mantenir l’horari exposen en un 72% que no els afecten de cap manera els canvis i s’hi adapten bé.