PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Creix el percentatge de gent que ha fet voluntariat

També van a l’alça les persones que es mostren contràries a fer-ne mai

Per Lídia López

Imatge d'arxiu d'uns voluntaris del SAAS.
Imatge d'arxiu d'uns voluntaris del SAAS. | Maricel Blanch

Un 26% de les persones enquestades pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) ha participat fent tasques de voluntariat i un 5% ho és actualment. Dins del marc del Tercer Observatori del 2020, es va incloure aquesta qüestió que s’ha pogut comparar amb les respostes registrades l’any 2003 sobre la mateixa temàtica.

D’aquesta manera, si bé ha disminuït el percentatge –de 9 a 5– de persones que participen actualment fent tasques de voluntariat, ha augmentat el volum de gent que ha fet en algun moment aquesta col·laboració, que és d’un 26% respecte del 15% de fa 18 anys.

Pel que fa a la voluntat de participar-hi, un 21% de les respostes es mostraven partidàries a fer voluntariat malgrat que encara no ho havien fet, una xifra que també ha disminuït respecte del 2003, quan va ser del 31%. Finalment, un 48% dels enquestats va reconèixer no haver participat mai fent voluntariat ni tenir intenció de fer-ho, una xifra que també creix en comparació a el 2003, quan va marcar un 43%.

En relació amb les entitats on col·laboren els 38 voluntaris que ha trobat el CRES, un 42,5% ho feia a la Creu Roja, un 8% a Laika, i un 7% a l’àrea de voluntariat del Govern. De fet, segons recull el text de l’estudi, la Creu Roja ja va ser l’any 2003 l’associació més comuna entre els que feien activament el voluntariat, en un 41% dels casos.

Així mateix, sobre els motius que van portar a les persones que havien fet voluntariat a deixar-ho, un 35,5% va exposar una manca de temps, un 20% va assegurar que col·laborava en activitats puntuals que ara ja no es fan, i el 12% va respondre que havia estat per motius laborals. I novament, la manca de temps va ser el principal motiu (31%) per deixar el voluntariat a el 2003. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT