PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un exalt càrrec de Rajoy reconeix que BPA va ser un «boc expiatori»

García-Legaz creu que el Govern volia demostrar una imatge de «seriositat»

Per El Periòdic

Captura del vídeo en què García-Legaz reconeix la intervenció.
Captura del vídeo en què García-Legaz reconeix la intervenció. | MONCLOA.COM

L’exsecretari d’Estat de Comerç espanyol durant el mandant de Mariano Rajoy, Jaime García-Legaz, va reconèixer en un vídeo publicat ahir pel portal digital moncloa.com que BPA va ser un «boc expiatori». García-Legaz assegura sense embuts que en les negociacions entre Andorra i Espanya per al conveni de no doble imposició i altres pactes similars es va voler enviar un missatge de que «Andorra ja no és un paradís fiscal, Andorra ja no és un país de delinqüents, Andorra ja no és un país de blanqueig de diners», tot intervenint «en excès» el banc davant les advertència que el FinCEN –el Departament del Tresor dels Estats Units– havia fet arribar al consolat americà a Barcelona l’estiu del 2014. Això va provocar que, segons l’exsecretari d’Estat, el Govern encapçalat per Toni Martí «matés» l’entitat per tal de transmetre una imatge de «seriositat a la resta del món». «El Govern d’Andorra va decidir pecar d’excés» a l’hora d’intervenir BPA per demostrar als seus col·legues internacionals que era capaç de «tancar un dels quatre bancs més importants» del país i mantenir així a ratlla les normatives financeres internacionals, va afirmar García-Legaz. 

Aquest alt càrrec del govern de Rajoy també està relacionat amb la lluita contra els polítics independentistes catalans, en l’anomenada Operació Catalunya i apareix en diferents conflictes i polèmiques de corruptela de les clavegueres de l’Estat.

Cal recordar que al mes de setembre de l’any passat, la Justícia va admetre a tràmit una querella conjunta de l’Institut de Drets Humans d’Andorra i el col·lectiu de juristes Drets, que demanava investigar Mariano Rajoy i els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, entre altres, per suposadament haver enviat policies espanyols a Andorra a demanar informació bancària de Jordi Pujol, Oriol Junqueras i Artur Mas. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT