PUBLICITAT

El capítol d'inversions cau a la majoria de les parròquies

  • Les grans obres donen pas a projectes més quotidians, com ara la millora de les voravies i les xarxes d'aigua
EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una de les reunions de cònsols, al Comú d'Encamp Foto: TONY LARA

La crisi econòmica es fa notar en tots els àmbits, i els pressupostos comunals, com és lògic, també se'n ressenten. La tendència que ja s'apuntava l'any passat es consolida ara, de manera que els comptes de les parròquies per a l'any 2011 van a la baixa sense excepció. Les inversions també disminueixen, tot i que en diferent mesura i amb l'excepció d'Ordino i Canillo. Les parròquies altes destinaran part d'aquests diners a la millora de la xarxa d'aigua i totes en el seu conjunt milloraran algunes voravies.

Si bé l'any passat Escaldes-Engordany i Encamp es van salvar de reduir el pressupost, els comptes comunals per al 2011 presenten tots una disminució d'ingressos i despeses. Ara bé, la disminució no és igual en tots els casos: mentre que Sant Julià de Lòria i Canillo només veuen reduït el seu pressupost en un 2,1% i un 2,12%, respectivament, la Massana retalla un 26% –el seu pressupost per a l'any vinent se situa, finalment, en els 11,6 milions d'euros. En una situació intermitja, es troben Encamp, Andorra la Vella, Ordino i Escaldes-Engordany, que han vist reduïts els comptes, respecte al pressupost 2010, en un 7,66%, un 10%, un 12,95% i un 18,52%, respectivament.

L'esforç de contenció és un denominador comú dels pressupostos aprovats, si bé la retallada és més pronunciada en un àmbit o en un altre segons la parròquia. Així, Canillo redueix el conjunt de les despeses de funcionament en un 4,08%, de manera que aquestes passen de 7,37 milions d'euros a 7,07 milions d'euros (amb una reducció, en xifres absolutes, de 300.000 euros.

Les despeses de personal disminueixen un 6,7% a la Massana i passen de 4,36 a 4.07 milions d'euros; un 4,55% a Ordino, on passen de 4,4 a 4,2 milions d'euros; un 4% a Andorra la Vella, on se situen en els 16,7 milions d'euros, i un 1,49% a Escaldes-Engordany.

A Sant Julià de Lòria, no hi ha variació d'un any a un altre pel que fa a personal, de manera que aquest capítol pressupostari es manté en 5,24 milions d'euros. El cònsol Josep Pintat va explicar, però, que es prendran mesures determinades mesures: mentre que els salaris dels treballadors del Comú sí que tindran un increment corresponent a l'IPC, el sou dels càrrecs polítics quedarà congelat. A més, es revisarà la gestió de l'acompliment (GAdA) i s'introduirà un programa de jubilació voluntària, aprovat al darrer Consell de Comú.

A la parròquia d'Encamp, en canvi, les despeses de personal està previst que augmentin un 3,10% respecte a l'any passat, és a dir, que passaran de 9,65 a 9,95 milions d'euros. Per pal·liar aquest creixement, i en paral·lel a l'aprovació dels comptes, el Comú va acordar suspendre provisionalment l'aplicació del GAdA i aplicar l'augment de l'IPC només als treballadors que no arribin al salari mitjà de la corporació, que se situa en els 1.885 euros mensuals.

Béns corrents i serveis / Pel que fa al capítol de despeses de béns corrents i serveis, Encamp sí que fa un esforç important de contenció i passa de 9,19 milions d'euros pressupostats per a aquest any a 8,21 milions d'euros per a l'any vinent, cosa que significa que la reducció és del 10,73%.

Els comuns d'Ordino i la Massana presenten igualment una reducció molt important d'aquest tipus de despesa ordinària.



Continua a l'edició en paper... Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT