PUBLICITAT

El Govern destinarà 180.000 euros a subvencions culturals

La dotació econòmica s’incrementa en 30.000 euros per donar suport al sector en el context de Covid-19

Per Irene Mas Fàbrega

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA/JAViladot

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que celebra el Govern cada setmana, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va comparèixer per explicar que es destinaran 180.000 euros a les subvencions culturals per l’any 2021. L’objectiu de l’Executiu, segons Riva, és donar suport al sector tenint en compte l’afectació que està suposant la incidència de la Covid-19 sobre les associacions, les entitats i les empreses relacionades amb l’àmbit que tinguin la intenció de desenvolupar projectes o activitats enguany. La dotació pressupostària prevista representa un increment de 30.000 euros respecte la de l’any passat: «La voluntat del ministeri és poder arribar al màxim de projectes i propostes possibles per donar suport al sector del país i realimentar, així, les iniciatives culturals».

La titular de Cultura i Esports també va explicar que de la mateixa manera que s’ha fet anys anteriors, les bases per optar a les línies de finançament s’agruparan per modalitats segons els àmbits integrats al sector: les arts escèniques i la música, les arts plàstiques i visuals, la cultura popular i tradicional, els projectes editorials, les activitats literàries i la creació i promoció exterior dels artistes andorrans. Les bases també estableixen els criteris de valoració i avaluació per a l’atorgament de les subvencions. Segons va apuntar Riva, els indicatiustambé serveixen per garantir el principi d’objectivitat, de concurrència i de publicitat, i també fixen els mecanismes per tal que el departament determini la destinació correcta dels fons públics.

El Govern també impulsa, en la mateixa línia, un nou programa per a projectes pels mitjans de comunicació privats. La voluntat d’aquest nou paquet d’ajuts, segons Riva, és fomentar la creació d’iniciatives promocionades pels mitjans de comunicació del país en llengua catalana destinats a difondre la cultura en general o bé la cultura andorrana en particular: «Així atenem a la demanda del sector i s’omple un espai que fins ara no s’havia tingut en compte i que permet difondre l’univers cultural andorrà». 

Finalment, la ministra de Cultura i Esports va explicar que aquest any l’ajut a la creació cinematogràfica es reduirà en comparació amb altres anys i que la dotació pressupostaria se situarà als 80.000 euros.  També va concretar que la subvenció està destinada a un únic projecte en concepte de col·laboració en la producció d’un llargmetratge cinematogràfic de ficció, documental o d’animació i que la reducció econòmica és, en part, perquè es contemplen les plataformes digitals i de televisió com a sistemes de distribució tenint en compte que fins ara, tan sols es tenia en compte la difusió a través de la gran pantalla.

L’IPC del 2020 queda fixat en el -0,2%

L’Índex de Preus al Consum (IPC) del 2020 ha quedat fixat en el -0,2%. Això suposa una davallada de dues dècimes respecte de l’índex que es va registrar el mes de novembre (0%) i «va en la línia de les previsions», tal com va manifestar el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover. Els factors que poden explicar aquest IPC negatiu, va destacar Jover, poden ser, entre d’altres, la tendència a l’alça registrada al grup de transport, amb un increment de tres dècimes i de les begudes alcohòliques, que incrementen dues dècimes passant del 2% al 2,2%. 

Sis nous agents pel Cos de Duana

Sis agents de duana que fins ara estaven període de prova han estat nomenats com a funcionaris del cos després d’haver superat la formació prèvia. Així ho va aprovar ahir el Consell de Ministres en una sessió ordinària. El període de formació es va iniciar el 12 d’octubre de l’any passat i s’ha allargat unes 448 hores. La instrucció va consistir en els coneixements i aplicacions de les lleis, els reglaments, els mòduls específics i normes internes de funcionament del Cos de Duana, sota la tutoria del comandament del mateix cos. 

Una dotzena d’agents nous de la Policia

Durant la reunió de ministres es va acordar el nomenament en període de formació de nou agents del Cos de Policia, relatiu a la convocatòria que es va anunciar el 19 de febrer del 2020. Entrant al detall, un total de 12 persones han superat el procés de selecció al qual es van presentar 55 candidats. Per consegüent, les nou primeres persones han assolit una plaça d’agent de Policia en període de formació, mentre que els tres restants han quedat en reserva de plaça, per si hi ha vacants. Aquest nomenament serà efectiu a partir del pròxim 18 de gener. 

95.000 euros per a Ramaders d’Andorra

El Govern vol continuar donant suport a la producció de carn de qualitat controlada d’Andorra. Per això el Consell de Ministres va aprovar ahir l’adjudicació dels ajuts al foment de la producció de productes de qualitat controlada dels vedells, poltres, corders i cabrits sacrificats des de l’1 d’octubre del 2020 fins al 31 de desembre del mateix any. La subvenció ha recaigut a Ramaders d’Andorra per un total de 94.910 euros. Precisament, aquesta és l’única societat autoritzada pel departament d’Agricultura a utilitzar el segell oficial de control i garantia. 

Renovació del mapa topogràfic d’Andorra

El Consell de Ministres va aprovar, a proposta del ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, el preu de venda al públic de la tercera edició del mapa topogràfic d’Andorra establert a cinc euros. Aquest és un producte imprès que cobreix tot el territori del Principat en un únic full i que consta d’informació topogràfica, així com informació turística i pel gaudi de la muntanya. Aquesta tercera edició substitueix la segona edició, que datava  de l’any 1987 i forma part dels productes inclosos com a cartografia bàsica oficial. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT