PUBLICITAT

Joan Martí i François Mitterrand, properes contribucions especials

  • El Comú d'Encamp es reunirà amb els veïns de les avingudes per explicar-los el projecte i les seves fases
EVA ARASA
ENCAMP

Periodic
Les obres de remodelació del carrer Major del Pas de la Casa es van iniciar al maig, enmig d'una nevada. Foto: TONY LARA

La remodelació de les avingudes de Joan Martí i de François Mitterrand, al poble d'Encamp, es començarà a executar l'any vinent. Amb els projectes enllestits, el Comú d'Encamp està pendent ara de reunir-se amb els veïns per explicar les diferents fases de l'obra, així com el finançament d'una part dels treballs a partir de contribucions especials. Aquest tipus de tribut, força estès en corporacions locals de fora del Principat, no s'havia aplicat mai a Andorra i el Comú encampadà va ser pioner quan el va introduir per fer front a les obres de semipeatonalització del carrer Major del Pas de la Casa. Justament la setmana passada, el Butlletí oficial del Principat d'Andorra (Bopa) publicava l'ordinació que regula la contribució especial d'aquests treballs, l'import de la qual ascendeix globalment a 377.279,42 euros –un import que s'haurà de dividir entre els veïns.

Les contribucions especials són un tribut, el fet imposable del qual consisteix en l'obtenció per part de l'obligat tributari d'un benefici o d'un augment de valor dels seus béns com a conseqüència de la realització d'obres públiques, o bé de l'establiment o ampliació de determinats serveis públics. És a dir, els propietaris d'una finca han de contribuir en aquelles obres públiques que suposaran una revalorització a l'alça d'aquells terrenys o immobles.

El Comú d'Encamp, que va decidir establir contribucions especials als veïns del carrer Major del Pas, ha optat per repetir la fórmula en altres vies de la parròquia. Un dels projectes que ja està a punt –només queda pendent publicar la corresponent ordinació de les contribucions especials- és el del carrer Catalunya, també al Pas de la Casa. En aquest cas, i segons va avançar el cònsol, Miquel Alís, en declaracions a aquest rotatiu, les obres no s'iniciaran abans de la primavera, ja que la voluntat és que no coincideixin amb la temporada d'esquí.

Pel que fa a la remodelació de les dues avingudes del poble d'Encamp, la de Joan Martí i la de François Mitterrand, la intenció és que les obres puguin començar el 2011, tenint en compte que els projectes ja estan acabats. «S'eixamplaran les voravies per donar prioritat al vianant», va explicar Alís, que va afegir: «L'objectiu és reactivar el comerç al poble d'Encamp, que està molt apagat, i per això volem unes avingudes on la gent pugui passejar tranquil·lament». Amb relació als cotxes, «la qüestió dels aparcaments ja està resolta» i, per tant, «el que cal ara és pensar en aquests vianants», va assenyalar el cònsol.

Obligats tributaris del Pas / Una vintena de veïns del carrer Major del Pas de la Casa són els que hauran de fer front a l'import de 377.279,42 euros, corresponent a la contribució especial per a les obres de semipeatonalització d'aquest eix viari. L'ordinació que regula la contribució especial d'aquests treballs va sortir publicada al Bopa la setmana passada i, a banda d'establir l'import total que hauran d'assumir els tributaris (equivalent al 41,14% de l'import de les obres, que està pressupostat en 917.018,70 euros), estableix exactament quines obres permeten l'aplicació de la contribució especial, qui són els obligats tributaris i com es determinen les quotes, entre d'altres.

Els veïns del carrer Major del Pas de la Casa, en realitat, paguen el 50% del cost de la renovació de les voravies i el 100% de les resistències elèctriques del carrer, un element que facilita la treta de la neu i s'introdueix per les condicions climatològiques d'aquest nucli. L'objectiu de les obres, tal com es va informar des del Comú, és el de «millorar i ampliar la zona destinada als vianants i reduir, però no eliminar, l'espai destinat a la circulació de vehicles».

Els treballs, que es van iniciar el mes de maig, consisteixen en la millora del mobiliari urbà, amb la instal·lació de nous fanals, bancs i jardineres mòbils. En aquest sentit, el carrer Major del Pas de la Casa s'ha de convertir en una zona semipeatonal, amb àrees de càrrega i descàrrega per als vehicles comercials i amb espais perquè els vehicles privats hi puguin fer una parada, però no pas estacionar-hi.

Les obres de millora, que eviten els moments de màxima afluència de visitants, finalitzaran previsiblement l'estiu vinent. Segons la informació facilitada pel Comú, el projecte es farà per fases a través d'un pla de treball estricte, amb l'objectiu de tallar la circulació el mínim possible i «no perjudicar, així, els comerciants de la zona».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT