PUBLICITAT

La borrasca ‘Filomena’ deixa neu abundant a tot el país

Des del dissabte, seguia la fase negra al Coll d’Ordino

Per El Periòdic

Tasques de treta de neu a Andorra la Vella.
Tasques de treta de neu a Andorra la Vella. | El Periòdic

Segons va informar el Servei Meteorològic d’Andorra, la borrasca Filomena, que va fer acte de presència a totes les cotes del Principat des de la matinada de dissabte, s’està allunyant en sentit est actualment, fet que va provocar que les nevades que encara hi havia a Andorra persistissin fins ahir al migdia, tot i que de manera molt feble. Ahir es van registrar temperatures de quatre graus a Andorra la Vella, de dos a 1.500 metres i de sis sota zero al Pas de la Casa, amb vent fluix a tot el territori que bufava en sentit nord-est. A la nit, el cel va restar cobert, malgrat que a mesura que han anat avançant les hores, s’ha anat destapant arreu del país. 

Ahir a la tarda, segons el Servei de Mobilitat, seguia la fase negra al Coll d’Ordino, per la qual cosa la circulació estava restringida. A més, hi havia instaurada la fase groga a la CG2, a l’altura de Soldeu, i a la CG3 i CG5 a partir d’Erts. També eren necessaris els equipaments especials obligatoris a l’RN22 d’accés a França i es recordava la restricció per als vehicles superiors a 19 tones per circular per aquest tram.

Incidència de la borrasca

Tal com es preveia, la borrasca Filomena va arribar a Andorra el dissabte a la matinada. En aquest sentit, tal com va informar el Servei Meteorològic, la nevada va afectar de manera uniforme a tot el país, arribant a totes les cotes. Fins a les 07.00 hores del matí del dissabte es van registrar gruixos de neu de fins a sis centímetres a Sorteny, vuit a Perafita, i set a Caborreu, Fontverd i Setúria. Les nevades van seguir sent febles fins al migdia, amb la cota de neu que va pujar als 1.200 metres. 

Posteriorment, el cel es va mantenir cobert i, a partir del vespre, va tornar la neu, també de manera feble, i va sumar entre un i tres centímetres als fons de valls, cinc centímetres per sobre de 1.200 metres, set per sobre de 1.800, i deu als cims més alts.

Pel que fa a les temperatures de la jornada del dissabte passat, es van registrar quatre graus a Andorra la Vella, tres a 1.500 metres i quatre sota zero al Pas de la Casa. En aquest sentit, la isoterma zero graus es va situar als 1.400 metres al migdia.

Davant d’aquesta situació, el Servei de Mobilitat va demanar a la ciutadania precaució al volant i utilitzar els equipaments obligatoris. A més, es va recomanar consultar l’estat de les carreteres abans d’iniciar un viatge i sortir només si és imprescindible. 

Treta de neu

Una trentena de professionals del comú d’Andorra la Vella van estar treballant «incessantment» des de la matinada del dissabte per mantenir nets els carrers de la parròquia. Així ho va explicar el comú de la capital ahir a través de les xarxes socials, que al llarg de la jornada va estar duent a terme tasques de neteja amb la finalitat d’afavorir el trànsit de vianants i minimitzar els efectes de la borrasca Filomena per evitar cap mena d’accident. A més, des de la corporació es recorda l’obligació que tenen els propietaris i usuaris de retirar la neu de davant de comerços i edificis. El comú disposa de punts de recollida de sal en els aparcaments de Centre ciutat, del Parc Central i el Fener.

Perill d’allaus

Segons informava ahir el Servei Meteorològic Nacional, el perill d’allaus es situava al nivell tres de quatre durant tota la jornada a causa de les nevades i del vent que bufava. En aquest sentit, des de Vallnord, Oscar Vicente, responsable de pisters del sector d’Arinsal, va emetre un missatge a través d’un vídeo publicat a les xarxes socials de l’estació, alertant que «no s’estan respectant les indicacions» preses en relació amb el perill de despreniment de neu i va recordar als practicants d’esquí de muntanya que el sector en qüestió està tancat. 

Incidència a Catalunya

Les comarques del Priorat i la Terra Alta van ser les més afectades a causa de la borrasca Filomena a Catalunya. 40 municipis compresos a la zona han quedat sense electricitat i moltes carreteres d’arreu del territori català estan tallades o s’hi ha de circular amb cadenes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT